Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου προειδοποιεί ο Ζακ Ντελόρ

Για ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου προειδοποιεί ο Ζακ Ντελόρ

Τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, καλώντας τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην απαιτούν από την Αθήνα «να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο». Ο Ντελόρ ζητά επίσης να ανοίξει ο δρόμος για το ευρωομόλογο, προτείνοντας αξιοποίηση του Μηχανισμού Σταθερότητας και υποστηρίζοντας πως το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών είναι μεγαλύτερο από το υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα σημαίνουν για τη Γερμανία τα κοινά ομόλογα.

Τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, καλώντας τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην απαιτούν από την Αθήνα «να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο».

Ο Ντελόρ ζητά επίσης να ανοίξει ο δρόμος για το ευρωομόλογο, προτείνοντας αξιοποίηση του Μηχανισμού Σταθερότητας και υποστηρίζοντας πως το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών είναι μεγαλύτερο από το υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα σημαίνουν για τη Γερμανία τα κοινά ομόλογα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, o Ντελόρ επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες τύπου ντόμινο, η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, «πρέπει να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισ. ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, να γίνει μια παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωομόλογα».

Επανέλαβε δε τις επικρίσεις του, τις οποίες έχει επισημάνει αρκετές φορές στις πρόσφατες συνεντεύξεις του, για έλλειψη κοινοτικού πνεύματος στην Ευρωζώνη, επιμένοντας πως «η Ευρώπη είναι ένα κράμα λογικής και συναισθήματος, με μια ενότητα που μας επιτρέπει να είμαστε ισχυροί και την αλληλεγγύη, ώστε να ζούμε μαζί».

Σύμφωνα, τέλος, με τον «πατέρα του ευρώ», «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας που έχει ήδη αποφασισθεί από τις κυβερνήσεις, με μια μικρή τροποποίηση της Συνθήκης. Ξεκινώντας την εφαρμογή από το 2012, θα μπορούσαν έτσι να εκδοθούν τα ευρωομόλογα».

Η διακυβερνητική συμφωνία, συνέχισε ο Ντελόρ, «ήδη υπάρχει και θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των τετρακοσίων δισ. ευρώ. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε να προκύψει για τους Γερμανούς, με την πιο υψηλή απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Αν, όμως, υπολογίσουμε το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών, η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024