Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ευρώπη με αναφορά και στην Ελλάδα

Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση στην Ευρώπη με αναφορά και στην Ελλάδα

Παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση, με αναφορά και στην Ελλάδα, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές. «Aυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία», το μήνυμα του Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους. Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση, με αναφορά και στην Ελλάδα, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγάλο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες» είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Και πρόσθεσε: «Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες που προσπαθούν να συμφωνήσουν μία κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται» είπε.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

«Θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο στη Γαλλία» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup o Τ.Γκάιτνερ

Μετά από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει την Παρασκευή στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ
στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

«Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης με το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του Βρότσλαβ αποτελεί γεγονός εξαιρετικού χαρακτήρα, αφού ο Τίμοθι Γκάιτνερ έχει προκληθεί επανειλημμένα, κατά το παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε την Κυριακή ότι το ραντεβού του Βρότσλαβ θα επιτρέψει «την υπέρβαση των εκκρεμών προβλημάτων» στην υλοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απηύθυνε έκκληση στα τέλη του Αυγούστου στις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν τότε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024