Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα» υπόσχεται ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας

«Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα» υπόσχεται ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας

«Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα» υποσχέθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στ.Κάπφερερ, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μετέφερε το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και την επιθυμία για σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ του γερμανικού ΣΕΒ. «Μόνο οι περιοριστικές πολιτικές δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την ύφεση» αναγνώρισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα» υποσχέθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Στέφαν Κάπφερερ, επικεφαλής κλιμακίου Γερμανών επενδυτών που επισκέπτονται την Αθήνα, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γνωστοποίησε ότι η στόχευση της γερμανικής πλευράς επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της κλασικής βιομηχανίας «μέσω της αξιοποίησης του λανθάνοντος δυναμικού της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, μετέφερε το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και την επιθυμία για σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο τη Γερμανία για το Φεστιβάλ του γερμανικού ΣΕΒ, όπου θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο Ευ.Βενιζέλος.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, παρουσία του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε δε ότι «κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών είναι η ρευστότητα στην οικονομία και αυτό το καταλαβαίνει η γερμανική κυβέρνηση και θέλει να βοηθήσει».

Ο κ. Κάπφερερ αναγνώρισε τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι οι περιοριστικές πολιτικές δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την ύφεση.

«Υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά για την μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα κερδίσει και πάλι η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών.


Συνάντηση με τον Μιχ.Χρυσοχοϊδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι οι βασικοί άξονες αυτής της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με την γερμανική πλευρά αφορούν στην παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς και στην αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και στη χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα απόβλητα, οι υποδομές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα τρόφιμα.

Ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα και την ενίσχυσή του σε συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κυρίως ιδιωτικών τραπεζών.

Ανέφερε ότι «στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια όπου χορηγούν τη ρευστότητα. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια».

Σε ότι αφορά στην Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ότι θα δοθεί η τεχνογνωσία από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών (φορολογικά κίνητρα, κ.α.), γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.

Συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο

Εν συνεχεία ο Γερμανός υφυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι δυνατότητες σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές για πιθανές επενδύσεις από γερμανικής πλευράς – κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – καθώς και θέματα σχετικά με την τεχνική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι η φετινή ύφεση που υπερβαίνει τις προβλέψεις να ξεπεραστεί, ώστε το 2012, από νωρίς, να είναι η αφετηρία μιας νέας «στιγμής» της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό θα βοηθηθεί πάρα πολύ από τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό επίπεδο, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπφέρερ εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για «όσα πετύχατε για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην Ελλάδα».

Είπε, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διαδικασία της οικονομικής σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μακροπρόθεσμη αναβίωση της οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Καπφέρερ και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και κοινής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Υπάρχει μια «»επίθεση» επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς».

Ο Στέφαν Κάπφερερ συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ, τον διευθυντή της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας (KfW), Κρίστιαν Φούνκε, τον διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ, καθώς και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Συνάντηση με ΣΕΒ

Συνεργασία είχε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφαν Κάπφερερ και με τη διοίκηση του ΣΕΒ.

Στο επενδυτικό πεδίο οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών αποδίδουν πιό άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα απ ό,τι οι επαφές μεταξύ κρατών, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

Εξήγησε δε ότι η συνάντηση αυτή, «εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα επαφών που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά προγράμματα που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024