Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6%, νέο ιστορικό υψηλό, σημειώθηκε τον Μάιο

Εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6%, νέο ιστορικό υψηλό, σημειώθηκε τον Μάιο

Στο 16,6% εκτινάχθηκε τον Μάιο η ανεργία έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε ετήσια βάση (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 έναντι του Απριλίου 2011 (αύξηση 4,6%). Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα υψηλότερα ποσοστά, ισχνή μείωση στην Αττική. Τρομοκρατικές είναι οι προβλέψεις για το φθινόπωρο, οπότε οι τουριστικές περιοχές σταματούν να απορροφούν ανέργους. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μιλά για τον «δυσκολότερο  χειμώνα» σε ό,τι αφορά την ανεργία, αν και καθησυχάζει ότι «γι’ αυτό έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό».

Στο 16,6% εκτινάχθηκε τον Μάιο η ανεργία έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα υψηλότερα ποσοστά, ισχνή μείωση στην Αττική.

Τρομοκρατικές είναι οι προβλέψεις για το φθινόπωρο, οπότε οι τουριστικές περιοχές σταματούν να απορροφούν ανέργους. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μίλησε για τον «δυσκολότερο χειμώνα» σε ό,τι αφορά την ανεργία.

Την εκτίμηση αυτή επανάλαβε μιλώντας στο Βήμα 99,5 ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μετά το φθινόπωρο και γι’ αυτό «έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό».

Τόνισε ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες, ενώ σημείωσε πως η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει επαναπροσανατολισμός για ανακατανομή πόρων «γιατί, αν διαθέσεις περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ασφαλώς, θα έχεις περισσότερες θέσεις εργασίας».

Πάντως οι διαβεβαίωσεις της κυβέρνησης δεν πείθουν την αντιπολίτευση που την κατηγορεί για παταγώδη αποτυχία και για πολιτικές που γεννούν ύφεση και ανεργία.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%), στη Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και στα Νησιά του Ιονίου (19,3%). Στην Αττική, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 15,6%, έναντι 15,7% τον Απρίλιο.

Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,1% από 13,1% τον Απρίλιο και στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 20%, από 19,6% ένα μήνα πριν. Τον Μάιο του 2010 η ανεργία στις γυναίκες ήταν στο 14,8%.

Στις ηλικίες 15 – 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 40,1% από 43,1% τον Απρίλιο, ωστόσο ένα έτος πριν ήταν στο 32,5%. Στις ηλικίες από 25 – 34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 22% (από 15,8% πέρυσι) και στις ηλικίες από 34 – 44 ετών διαμορφώθηκε στο 14,4%, από 12,7% τον Απρίλιο. Δηλαδή στην συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα διαπιστώνεται αισθητή αύξηση της ανεργίας σε μηναία βάση.

Σφοδρή αντίδραση από την Αντιπολίτευση

Το ζήτημα της ανεργίας με τις ποσοτικές και ποιοτικές του παραμέτρους αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» ανέφερε σχετικά Ν.Νικολόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Σήμερα, ύστερα από τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» που μας εξασφαλίζουν, με αποκλειστική ευθύνη τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι πρόθυμοι υποστηριχτές της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους».

«Βάσει των συνθηκών που το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλες οι άλλες «σωτήριες» συμφωνίες που το ΠΑΣΟΚ έχουν επιβάλει, εκβιάζοντας, μάλιστα, για τη συναινετική αποδοχή τους, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας βρίσκεται υπό διωγμό» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για πολιτική «που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα» μιλά το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του: «η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ είναι: κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, περισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, νέα βάρβαρα μέτρα για περισσότερους μισοαπασχολούμενους και ανέργους».

«Η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, γιατί υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ο eκπρόσωπος του ΛΑΟΣ K.Αϊβαλιώτης ανέφερε: «Ας μην βαυκαλίζονται στην Κυβέρνηση ότι θα σταματήσουν την αύξηση της ανεργίας. Όπως πάνε τα πράγματα να αναμένουν κλιμάκωση και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς».

Για πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα ποσοστά ανεργίας το μήνα Μάιο ήταν αρκετά αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαν μειωθεί λόγω αυξημένων προσλήψεων αυτή την περίοδο σε εποχικές καλοκαιρινές εργασίες. Η κυβέρνηση, η τρόικα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι έφεραν την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία σε κάθε νοικοκυριό» δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου για την πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια που έχει επιφέρει η τροϊκανή πολιτική της στο λαό και στη νεολαία, για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και για το ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου. Ότι και να λέει, όσο και να απειλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα είναι σίγουρο, ότι οι ημέρες αυτής της κυβέρνησης είναι μετρημένες και θα πέσει με πάταγο από τους αγώνες των ανέργων, των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των άλλων εργαζομένων» πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία κάλεσε την κυβέρνηση «δίχως άλλες αναβολές να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να ενεργοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από το ΕΣΠΑ, ώστε να δώσει ανάσα στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Η ΔΗΣΥ επανέλαβε την πρότασή της για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Τα ίδια τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ αποδεικνύουν ποιος πληρώνει την καπιταλιστική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης. To μεγάλο μακελειό γίνεται ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες και από την άλλη μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Οι άνεργοι, να μην αποδεχτούν την θυσία των δικαιωμάτων της για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ούτε είναι λύση τα δίκτυα «φιλανθρωπίας» που ενισχύουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές για να ωραιοποιήσουν το προφίλ της. Ούτε τα διάφορα προγράμματα που δίνουν ζεστό χρήμα της τσέπες της εργοδοσίας. Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες» τονίζει το ΠΑΜΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024