Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξασφαλισμένες οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, διαβεβαιώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Εξασφαλισμένες οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, διαβεβαιώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Τη διαβεβαίωση ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να είμαστε συνεπείς, αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι». Πάντως, ο κ. Βενιζέλος σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά και από το πώς θα πάνε τα διεθνή πράγματα, πώς θα κινηθούν οι αγορές και πώς η Ευρώπη και ο κόσμος θα αντιμετωπίσουν πιέσεις και αμφισβητήσεις».

Τη διαβεβαίωση ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταβατική περίοδο είναι καλυμμένες. Εμείς, όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να δείξουμε, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ότι είμαστε συνεπείς, αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι» δήλωσε στην «Καθημερινής της Κυριακής».

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτά που συμβαίνουν διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή οι πιέσεις σε βάρος μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, αναδεικνύουν την σημασία που έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι ένα νεογνό που βρίσκεται τώρα στη θερμοκοιτίδα και βασική μας μέριμνα είναι να του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποδώσει τους καρπούς που θέλουμε» δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

Και συνεχίζει: «Η διαπραγμάτευση είναι λεπτή, δύσκολη, πρέπει να διεξάγεται με πολύ επαγγελματικό και προσεκτικό τρόπο, καθώς εμπλέκονται κράτη, διεθνείς θεσμοί και όλος ο διεθνής ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας».

Προσθέτει μάλιστα ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού προβλήματος. «Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους».

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς»

Παράλληλα, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά και από το πώς θα πάνε τα διεθνή πράγματα, πώς θα κινηθούν οι αγορές και πώς η Ευρώπη και ο κόσμος θα αντιμετωπίσουν πιέσεις και αμφισβητήσεις».

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι «να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας, να σώσουμε την οικονομία και ας μας το αποδώσει η Ιστορία έπειτα από δέκα χρόνια».

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Τις εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ σχολίασαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ήδη το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι η Αλ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Από πλευράς ΛΑΟΣ επισημαίνεται: «Όσο ανάγουν σε ισότιμους συνομιλητές τα πάσης φύσεως, δράσης και αφετηρίας ‘golden boys’, τόσο θα βγαίνει ζημιωμένη η παγκόσμια κοινότητα. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι γίνονταν από την αδηφαγία ακραίων φασιστών. Τώρα υπάρχει η οικονομική αδηφαγία του αδίστακτου κεφαλαίου.»

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η εναλλακτική λύση που προτείνει η αριστερά περνά μέσα από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, από τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς μνημονιακές πολιτικές, την αναδιανομή του εισοδήματος
με τη φορολόγηση του πλούτου, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι ανάπτυξης με
κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που θα βγάλουν τη χώρα και την κοινωνία
από τα αδιέξοδα και τη χρεωκοπία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι,αντιπροτείνουν μια Ευρώπη των πολιτών, με ενίσχυση του ευρωκοινοβουλίου και δημοκρατικό σχεδιασμό κοινής οικονομικής πολιτικής.

«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες και να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους τραπεζίτες και σις στατιστικές» αναφέρουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024