Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιος συναγερμός από την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών

Παγκόσμιος συναγερμός από την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών

Την οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως επιτείνει η πρώτη στα χρονικά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά από την κρίση χρέους που καίει στην Ευρωζώνη. Υπό το βάρος των εξελίξεων πραγματοποιούν έκτακτες τηλεδιασκέψεις οι G7 και G20, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδιώκοντας να προλάβουν το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα. Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος καλεί σε διακομματική συστράτευση, στην Ευρώπη συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επαφές ηγετών, ενώ από την Κίνα έρχονται επιπλήξεις προς τις ΗΠΑ για «εθισμό στο χρέος» και ζητούνται διασφαλίσεις. Όλες οι εξελίξεις...

Την οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως επιτείνει η πρώτη στα χρονικά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά από την κρίση χρέους που καίει στην Ευρωζώνη. Υπό το βάρος των εξελίξεων πραγματοποιούν έκτακτες τηλεδιασκέψεις οι G7 και G20, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδιώκοντας να προλάβουν το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος καλεί σε διακομματική συστράτευση απέναντι στην πρόκληση της οικονομίας, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ, έχει συνομιλίες με μέλη του οικονομικού επιτελείου σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, ενώ πιθανολογείται ότι θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικοινώνησε τηλεφωνικώς μετά την υποβάθμιση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πιέσεις που δέχονται Ιταλία και Ισπανία με τον Μπαράκ Ομπάμα να υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Στην Ευρώπη συνεχίζεται την ίδια στιγμή το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με προγραμματισμένη επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Προηγήθηκε την Παρασκευή, πριν την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ, μπαράζ επαφών μεταξύ των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δέχεται τον κύριο όγκο των πιέσεων και να δεσμεύεται για την επιτάχυνση των δρομολογούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι κλυδωνισμοί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ φθάνουν στην Ασία με το Πεκίνο να επιπλήττει -μέσω του κρατικού πρακτορείου Xinhua- την Ουάσινγκτον για τον «εθισμό της στο χρέος», τονίζοντας ότι εάν δεν περικοπούν «οι γιγαντιαίες στρατιωτικές δαπάνες» θα είναι αναπόφευκτη μία νέα υποβάθμιση.

Η Κίνα -η οποία έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα-ζήτησε διασφαλίσεις και πρότεινε την υιοθέτηση ενός «νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής, εξαιτίας μιας και μόνο χώρας».

Το πρώτο ξένο χρηματιστήριο που λειτούργησε μετά την υποβάθμιση είναι το σαουδαραβικό, το σημαντικότερο στον αραβικό κόσμο, με όλες τις μετοχές να είναι πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου και τον βασικό δείκτη να χάνει Tadawul all shares (TASI) να χάνει το 5,46% της αξίας του και να περιορίζεται στις 6.073,44 μονάδες.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από τη βαθμίδα AAA στην βαθμίδα AA+, ήλθε εν μέσω των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές για την κρίση χρέους που πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οίκο να αναφέρει ότι η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.

Η Ουάσινγκτον είναι εξοργισμένη από την υποβάθμιση με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να κατηγορεί τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισ. δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια πολύωρου θρίλερ, πριν εκδοθεί η απόφαση. Η S&P παραδέχθηκε το «λάθος», αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησή της.

Επιδιώκοντας να προλάβουν την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια και την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στις 01:30 ώρα Ελλάδος τα ξημερώματα της Κυριακής πρόκειται να μετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της G20, βάσει δήλωσης αξιωματούχου του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει επίσης τo απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το βλέμμα πάντα στις αγορές. Κατά πληροφορίες, η ΕΚΤ ενδέχεται να επιχειρήσει να διορθώσει τη «ζημιά» της περασμένης εβδομάδας με τη δήλωση ότι δεν προτίθεται να αγοράσει ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ως προς τις αντιδράσεις στην υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών, το πρώτο σχόλιο ήλθε από το Παρίσι και ήταν σε καθησυχαστικό τόνο. Στη συνέχεια, το Λονδίνο επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την υποβάθμιση αναμενόμενη, ενώ το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024