Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο παγκόσμιο σταθερό αποθεματικό νόμισμα ζητά η Κίνα, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Νέο παγκόσμιο σταθερό αποθεματικό νόμισμα ζητά η Κίνα, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Διασφαλίσεις ζητά το Πεκίνο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Η Κίνα -που έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα- ζήτησε από την Ουάσινγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ πρότεινε την υιοθέτηση ενός «νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής, εξαιτίας μιας και μόνο χώρας».

Διασφαλίσεις ζητά το Πεκίνο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η Κίνα -που έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα- ζήτησε από την Ουάσινγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ πρότεινε την υιοθέτηση ενός «νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής, εξαιτίας μιας και μόνο χώρας».

Συγκεκριμένα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της χώρας, μετέδωσε: «Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί από τις ΗΠΑ να δώσουν λύση στο δομικό πρόβλημα χρέους και να διαβεβαιώσουν ότι τα χρεόγραφα που η Κίνα κατέχει σε δολάρια είναι ασφαλή».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Χρειάζεται διεθνής εποπτεία για το ζήτημα του δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μπορεί να είναι μια επιλογή για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή εξαιτίας μιας και μόνο χώρας, όποια κι αν είναι αυτή».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και όπως ξεκάθαρα φάνηκε η πρόσφατη συμφωνία [της 2ας Αυγούστου] δεν είναι επαρκής» δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού της Ινδίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας (8,2%) δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, πέραν των προσωρινών επιπτώσεων από την αναταραχή των αγορών.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.

«Αν οι ΗΠΑ δεν ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέζαρ Πουρισίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

Σε ηπιότερους τόνους ήταν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, που ζήτησαν να υπάρξει ήρεμη αντίδραση στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Το δολάριο χάνει έδαφος

Σύμφωνα με το Bloomberg, επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους επενδυτών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και η οποία έχει ρόλο συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει σε έκθεσή της -με ημερομηνία 3 Αυγούστου, δηλαδή την επομένη της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ- ότι η ιδιότητα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα «δείχνει να χάνει έδαφος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η μερίδα που κατέχει το δολάριο στην «πίτα» των παγκόσμιων αποθεματικών σε νομίσματα έχει πέσει στο 60,7% στα τέλη Μαρτίου, έναντι του 72,2% που βρισκόταν το 2001.

Οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι το δολάριο παραμένει ψηλά, καθώς αποτελεί «τη λιγότερο κακή επιλογή» μεταξύ των νομισμάτων και επισημαίνουν ότι αυτό δεν προμηνύει λαμπρό μέλλον για το δολάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024