Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβάθμισε τις ΗΠΑ η Standard & Poor's

Υποβάθμισε τις ΗΠΑ η Standard & Poor’s

Εν μέσω των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές για την κρίση χρέους που πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από τη βαθμίδα AAA στην βαθμίδα AA+. Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των ΗΠΑ και το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε, πάντως, την S&P ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Εν μέσω των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές για την κρίση χρέους που πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από τη βαθμίδα AAA στην βαθμίδα AA+.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των ΗΠΑ και η εξέλιξη χαρακτηρίζεται δραματική για την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, ανέφερε ο S&P σε ανακοινωθέν του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Πυρά κατά του οίκου αξιολόγησης εξαπέλυσαν κορυφαίοι οικονομολόγοι. «Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνουν», αντέδρασε στο blog του ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, θυμίζοντας ότι ο S&P και οι άλλοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς αξιολογήσεις ΑΑΑ στα «τοξικά» προϊόντα που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Οι οίκοι αξιολόγησης «υποβάθμισαν ένα σωρό ευρωπαϊκές χώρες και οι Ευρωπαίοι τα έβαλαν μαζί τους, λέγοντας: Γιατί μειώνετε τη δική μας πιστοληπτική ικανότητα και όχι των ΗΠΑ;» ήταν το σχόλιο του οικονομολόγου που πρόβλεψε την οικονομική κρίση του 2008, Νουριέλ Ρουμπίνι, για την απόφαση του S&P.

Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, πάντως, η υποβάθμιση δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, καθώς είχε ήδη φανεί, μέσω του δολαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται περαιτέρω πίεση στο δολάριο, ωστόσο δεν αναμένεται μαζική πώληση ομολόγων, καθώς υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις σε όρους βάθους και ρευστότητας.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody’s Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024