Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της» λέει η Μέρκελ

«Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις της» λέει η Μέρκελ

Στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου πριν από τις θερινές διακοπές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι «θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην υποστήριξη» των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να προχωρήσει σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, «αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι «θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην υποστήριξη» των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να προχωρήσει σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, «αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μέρκελ αξιολογώντας την έκτακτη σύνοδο κορυφής είπε ότι «είχε καλά και σημαντικά αποτελέσματα», πως επιθυμία της είναι «η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή» και επέμεινε ότι η τελική διέξοδος από την κρίση χρεών δεν μπορεί να «επιτευχθεί με μια θεαματική κίνηση», καθώς πρόκειται για μια μακρά διαδικασία μετρημένων και ελεγχόμενων βημάτων, όπως είπε στην καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου πριν από τις θερινές διακοπές.

Η διαδικασία αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως ένα σύνολο και όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις, σημείωσε.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η καγκελάριος δεν πιστεύει πως πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες να μένουν αμετάβλητες, αντίθετα πρέπει να προσαρμόζονται: «Εφόσον ο κόσμος αλλάζει, οφείλει και η Ευρώπη να ενισχύσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων».

Το μήνυμα των καιρών είναι πως η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει «την απαραίτητη ποιότητα», τόσο στη διαχείριση των κρίσεων, όσο και στην ευελιξία άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους, ανέφερε.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε πως μια δραστική και ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν παγίδα για την Ελλάδα, διότι ταρίσκα είναι απρόβλεπτα, εφ’όσον δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αναδιάρθρωσης σε ενιαίο οικονομικό χώρο, όπως είναι η ΟΝΕ.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι συμβουλές του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπέδειξε στους Ευρωπαίους ηγέτες τι προβλήματα θα προέκυπταν σε μια τέτοια περίπτωση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η καγκελάριος, εντάσσεται και η διεύρυνση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με στόχο την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Αναφερόμενη στις κατηγορίες για κωλυσιεργία, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «είναι μια παθιασμένη Ευρωπαία», αλλά προσπαθεί να μην γίνουν σοβαρά λάθη, διότι οι συνέπειες θα είναι αργότερα «δραματικές».

«Αν είχα τόσο πάθος για όλα όσο έχω για την Ευρώπη η ημέρα μου θα διαρκούσε 48 ώρες», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό είναι ένα Μερκελικού είδους πάθος και είναι αρκετά έντονο».

«Η υποστήριξη του ευρώ είναι ιστορικό μας καθήκον. Είναι μέρος της επιτυχίας της Γερμανίας. Μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι πλέον κάτι το αδιανόητο», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ επαναβεβαίωσε εξάλλου τα σχέδιά της να είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2013. «Όπως μπορείτε να δείτε, αγαπάω τη δουλειά μου. Και δεν προβλέπεται αυτό να αλλάξει γρήγορα», κατέληξε.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, είπε πως είναι πεπεισμένη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δήλωσε:

«Τον ξέρω καλά. Γνωρίζω και το γνωρίζουν και όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου ότι διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ζήτησε και θα πάρει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματός του. Η Ελλάδα κάνει μεγάλες προσπάθειες. Και εγώ θα τις στηρίξω με όλη μου τη δύναμη».

Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για τις «μεγάλες ευκαιρίες» της Ελλάδας, τόσο επειδή το κράτος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία μπορεί να ιδιωτικοποιήσει, όσο και επειδή για παράδειγμα θα «ανοίξει» τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα:

«Αυτό που σήμερα θεωρείται ως υπερβολική απαίτηση, εκ των υστέρων θα αποδειχθεί μοχλός για οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Τέλος, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα στα πλαίσια τις συμφωνίας Μέρκελ-Παπανδρέου το 2010, χρησιμοποιώντας μάλιστα την έκφραση «Σχέδιο Μάρσαλ».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ ανακοίνωσε πρόγραμμα 16 σημείων «για μια επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση στην Ελλάδα».

Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε βάσει των μέχρι τώρα προτάσεων Μέρκελ-Παπανδρέου, αλλά και των προτάσεων του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσω ενός επενδυτικού συνεδρίου των μεγάλων ενώσεων της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024