Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άτυπη συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ ανοίγει το δρόμο για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Άτυπη συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ ανοίγει το δρόμο για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Στην πιο δραματική φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών με την επαναγορά ομολόγων.

Στην πιο δραματική φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε για την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φρανκφούρτη.

Η λύση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο EFSF θα κεφαλαιακή ενίσχυση σε όσες τράπεζες τη χρειαστούν.

Der Spiegel: «Επαναγορά ομολόγων»

Στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς» γράφει το Spiegel.

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η υπόθεση μιας επαναγοράς από την Ελλάδα των δικών της ομολόγων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα, είχαν επισημάνει ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγηση του σε ΑΑΑ, την καλύτερη δυνατή, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά (των ομολόγων της).

Οι τρεις επιλογές από τη Ρώμη

Τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες στη συνάντηση της Ρώμης παρουσιάζει το Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό πρόβλημα.

  • Η διακράτηση-επιμήκυνση: 100% επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 (περίπου 160 δισ. ευρώ), με κουπόνι στην ονομαστική αξία με εξασφαλίσεις, με επιμήκυνση για 30 χρόνια με κουπόνι χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, με ομόλογα ετήσιας απόδοσης ή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη του.
  • Ανταλλαγή χρέους: το 100% των ομολόγων θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με νέα 30ετή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη τους. Υπάρχουν και δύο παραλλαγές: τα νέα ομόλογα να είναι στην ονομαστική αξία των παλιών, αλλά με μικρότερο επιτόκιο. Τα νέα ομόλογα να αγοραστούν σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής.
  • Επαναγορά χρέους με μετρητά: στόχος τα ομόλογα που λήγουν το προσεχές διάστημα με μεγάλες εκπτώσεις στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική ονομαστική μείωση του χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024