Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ιδιώτες στην είσπραξη φόρων και νέα περαίωση σε νομοσχέδιο-σκούπα

Νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται μία σειρά θέματα που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται το πράσινο φως για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου νέα περαίωση -στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση- ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και πλήθος άλλων θεμάτων.

Νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται μία σειρά θέματα που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται το πράσινο φως για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Η διάταξη αναφέρει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών».

Σημειώνεται ότι την κινητοποίηση ιδιωτικών εταιρειών είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland, σημειώνοντας: «Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους».

«Σε αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ’ αυτό το έργο», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Νέα περαίωση

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου ρύθμιση για τη νέα περαίωση, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση περαίωσης, όπως για παράδειγμα εκείνοι που είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, όσοι είχαν ενταχθεί στην περαίωση αλλά για κάποιο λόγω δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις και έτσι έμειναν ορισμένα έτη ανέλεγκτα, καθώς και εκείνοι που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις 2001 – 2009 με αυτόματη διαδικασία. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που πρόκειται να εκδοθεί μπορεί να ρυθμιστεί κάθε θέμα που αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων.

Πλήθος θεμάτων

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων, τροποποιήσεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, καταβολή ΦΠΑ για σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά.

Παράλληλα, ρυθμίζεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, οι όροι συμμετοχής των παικτών καθώς και η προστασία τους με την καθιέρωση ατομικής κάρτας παίκτη.

Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.

Η μείωση κατά 20% θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και υπολογίζεται στο ύψος του μισθώματος που καταβάλλονταν για τη χρήση Ιουλίου 2010.

Η διάταξη για τη μείωση επιδομάτων (όπως το κίνητρο απόδοσης), τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στο παραπάνω σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναφέρεται στην αιτιλογική του έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024