Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκδοση ευρωομολόγων εξετάζει η ΕΕ μετά την έγκριση των μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση

Έκδοση ευρωομολόγων εξετάζει η ΕΕ μετά την έγκριση των μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση

Η Κομισιόν θα εξετάσει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, αφού προηγουμένως εγκριθεί το πακέτο μέτρων για την «οικονομιική διακυβέρνηση», δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και είναι μία από τις επιλογές, με τις οποίες η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που απειλεί να μεταδοθεί από την υπερχρεωμένη ευρωπεριφέρεια στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ. Νέα έκκληση για πολιτική συναίνεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει μία έκθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, αφού προηγουμένως θα εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο το νέο πακέτο μέτρων για την «οικονομική διακυβέρνηση», δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όλοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» είπε ο Φινλανδός επίτροπος, τονίζοντας ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την απογοήτευση του διότι δεν έχει επέλθει ακόμη συνεννόηση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έγκριση του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Είναι λυπηρό, ανέφερε, ότι η σχετική νομοθεσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις θερινές διακοπές.

«Εφόσον πρώτα δεν έχουμε προχωρήσει σε μία σοβαρή μεταρρύθμιση […] τα ευρωομόλογα γρήγορα θα γίνουν ομόλογα-σκουπίδια», είπε ο κ. Ρεν.

Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει ασφυκτικά για την έκδοση ευρωομολόγων, ωστόσο δεν έχει εγκρίνει ακόμα το πακέτο των έξι μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι απί τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων, τότε σε λιγότερο από έξι μήνες η Κομισιόν θα έχει έτοιμη την απάντηση της στο θέμα των ευρωομολόγων.

«Είμαστε σε αναταραχή επειδή η Γερμανία και η Ιταλία εκδίδουν τα δικά τους εργαλεία χρέους;» αναρωτήθηκε. «Είμαστε σε κατάσταση αναταραχής όχι μόνο, αλλά κυρίως, λόγω της δημοσιονομικής απειθαρχίας […] και επειδή αποτύχαμε να εντοπίσουμε και να δράσουμε σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισσοροπίες», υποστήριξε.

«Εϊμαστε εκεί που είμαστε επειδή δεν υπήρξαν αρκετές δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις», προσέθεσε.

Στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναφερθεί πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως και ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιρρήσεις εκ των μέρους των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») είναι πολύ ισχυρές, καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Επιπλέον, μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει αρκετά υψηλότερα το κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες, συνεπώς η έκδοση κοινού ευρωομολόγου είναι καλύτερο να γίνει το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Πολιτική συναίνεση

Ως εκπρόσωπος των δανειστών της Ελλάδος και της τρόικας και όχι ως κοινοτικός επίτροπος, ο Όλι Ρεν απαίτησε, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς, γραπτώς, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ποια είναι εκείνα τα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, που του έδωσαν το δικαίωμα να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδος και να απαιτήσει από τα ελληνικά κόμματα να συναινέσουν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κοινοτικός επίτροπος απάντησε:

«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη».

Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά.

Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024