Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία προετοιμάζεται ακόμα και για το απίθανο ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, λέει ο Σόιμπλε

Η Γερμανία προετοιμάζεται ακόμα και για το απίθανο ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, λέει ο Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το απίθανο ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, αν και δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το απίθανο ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, αν και δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Επαναλαμβάνοντας σχόλια που έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε στο γερμανικό περιοδικό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι κάθε περίπτωση μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν γρήγορα υπό έλεγχο.

«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, έχουμε πάρει τα μέτρα για την χωρίς πολλές πιθανότητες περίπτωση, κάτι που είναι ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, χρεοκοπία της Ελλάδας», είπε ο κ. Σόιμπλε, στη συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι αν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «φοβερές συνέπειες» για τις τράπεζες, την οικονομία και ενδεχομένως για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τις γερμανικές τράπεζες για να συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, μέσω της μετακύλισης των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014.

«Φυσικά και αυτό είναι επιτυχία» είπε. «Πριν λίγους μήνες κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο», προσέθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

«Οι γερμανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί μου το ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή τους δεν πρέπει να τους φέρει σε μη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους», σημείωσε.

Γερμανοί βιομήχανοι: Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επενδύσεων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς-Πέτερ Κάιτελ υποστήριξε σε συνέντευξη του ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Businessplan», υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χανς-Πέτερ Κάιτελ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών κάνει λόγο γα ένα πρόγραμμα επενδύσεων μακράς πνοής που θα στηρίξει ενεργά την ελληνική οικονομία.

«Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι και να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου η οικονομίας της χώρας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της», τόνισε ο κ. Κάιτελ.

Ο Γερμανός βιομήχανος, που έχει επενδύσει και ο ίδιος στην Ελλάδα, απορρίπτει κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. «Οποιοδήποτε λύση που θα αποσκοπούσε στην αποχώρηση ή την αποπομπή των αδύναμων ή των ισχυρών χωρών από την ΟΝΕ θα ήταν ολέθρια, επικίνδυνη και εξωπραγματική», υπογράμμισε.

Μόνο η ριζική περικοπή του χρέους στην Ελλάδα δεν αποτελεί λύση, είπε. Εκτός της χρηματοδοτικής βοήθειας, των μέτρων λιτότητας και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος του πακέτου, απαιτείται και ένα μακροπρόθεσμο πακέτο μέτρων, ώστε να αποβεί η χώρα ελκυστικότερη για τους επενδυτές., ανέφερε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα, με το οποίο δεν θα περικόπτονται μόνο δαπάνες, αλλά θα δημιουργούνται και έσοδα, τα οποία δεν έχει σήμερα η χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάιτελ.

Ο Γερμανός βιομήχανος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των όρων επενδυτικής δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας το πλαίσιο διασφάλισης των ξένων επενδύσεων δηλαδή, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη φορολογική δικαιοσύνη και κυρίως τη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών υποστήριξε ότι και η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι απαιτείται ανασχεδιασμός των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προωθηθεί η ηλιακή ενέργεια στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού προγράμματος. «Το ζήτημα είναι αν η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα δεν έχει καλύτερες προοπτικές απ’ ό,τι στη Γερμανία», επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024