Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σαρωτικές ανατροπές από τον εφαρμοστικό νόμο για τα δημόσια ακίνητα και τα αυθαίρετα

Σε σαρωτικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία οδηγεί ο εφαρμοστικός νόμος για τα δημόσια ακίνητα και τα αυθαίρετα που έχει συνταχθεί κατ' εφαρμογή των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Σε σαρωτικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία οδηγεί ο εφαρμοστικός νόμος για τα δημόσια ακίνητα και τα αυθαίρετα που έχει συνταχθεί κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κείμενο των 2.332 λέξεων επιχειρείται η ανατροπή ουσιωδών προβλέψεων του Συντάγματος και της πολεοδομικής νομοθεσίας, μέσα από την κατάργηση των Εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδιων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να υπαγορεύουν, σύμφωνα με «Το Ποντίκι», στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το οποίο θα δίνεται το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση μίας επένδυσης.

Ο εφαρμοστικός νόμος οδηγεί στη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι την ημερομηνία ψήφισής του και αφήνει ανοικτή την «πόρτα» και για όσους δεν προλάβουν την ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα τα δημόσια ακίνητα και η δημόσια γη προορίζονται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, επιχειρηματικά, εμπορικά και θεματικά πάρκα.

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει ακόμα και για περιοχές απόλυτης προστασίας και πυρήνες εθνικών δρυμών, αν το ποσοστό που είναι σε καθεστώς προστασίας είναι κάτω από το 50% της συνολικής έκτασης.

Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα «ισούται» με Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης ή «επενδυτική ταυτότητα», θα εγκρίνονται τα σχέδια, ενώ με το ίδιο ΠΔ θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου.

Με το ΠΔ θα τροποποιούνται τα ΓΠΣ και οι ΖΟΕ, θα καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί περιοσρισμοί ση δόμηση, ακόμα και κατά παρέκκλιση του ΓΟΚ «προκειμένου να αποδοεθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός – επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».

Μετά την έκδοση του ΠΔ η χωροθέτηση του κάθε σχεδίου «θα διενεργείται με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ, με βάση τις προτάσεις του ιδιώτη επενδυτή».

Για τα αυθαίρετα, προβλέπεται ότι μέσα σε 6-8 μήνες από την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να δηλωθούν και να πληρωθούν τα βεβαιωμένα και μη πρόστιμα, τα οποία θα είναι μικρότερα από τα σημερινά και θα καταβάλλονται σε δόσεις.

Τα κίνητρα για τη δήλωση των αυθαιρέτων είναι η αναστολή κατεδάφισης για 30-40 χρόνια, η δυνατότητα μεταβίβασης και η μη επιβολή ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ, εφόσον αυτά δεν είχαν δηλωθεί και υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις περί Κεφαλαίου από τον χρόνο δήλωσης τους και μετά.

Ακόμα, η απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Τέλος, το κύριο μέτρο κατά της αυθαίρετης δόμησης μετά την ψήφιση του νόμου είναι ότι «για κάθε μεταβίβαση θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού είτε ότι δεν υπάρχει κτίσμα, είτε ότι το υπάρχον είναι νόμιμο στο σύνολό του», καθώς, όπως ισχύει και σήμερα, τα αυθαίρετα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ως σκέτο οικόπεδο..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024