Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τους μύθους γύρω από την ελληνική κρίση χρέους καταρρίπτει η Wall Street Journal

Τους μύθους γύρω από την ελληνική κρίση χρέους καταρρίπτει η Wall Street Journal

Με τον τίτλο «Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους» προσπαθεί να καταρρίψει ο συντάκτης της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, την κρίση χρέους και τη στάση της Ευρώπης.

Με τον τίτλο «Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους» προσπαθεί να καταρρίψει ο συντάκτης της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αναλυτικά:

  • Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη

Λάθος. Όπως επεσήμαναν οι οικονομολόγοι Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, μια χρεοκοπία σχετίζεται με τη θέληση και όχι με την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα διαθέτει δημόσια περιουσία και έχει μεγάλα περιθώρια για περικοπή των δαπανών, αύξηση των εσόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας, αν είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες. Το θέμα είναι αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τις αλλαγές.

  • Η Ελλάδα έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει

Μετά βίας. Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα ένα τεράστιο έλλειμμα, οπότε ακόμη και αν χρεοκοπήσει θα πρέπει σχεδόν αμέσως να δανειστεί ή αλλιώς να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές των δαπανών για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ούτε θα βοοηθούσε η έξοδος από το ευρώ, αφού αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες.

  • Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι ανάλογη με την περίπτωση Lehman

Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι ήταν απροετοίμαστη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά τη στροφή της Μέρκελ, οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στην ευρωζώνη, ιδίως στην Ισπανία, όπου η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε κατακόρυφα. Το λάθος της Γερμανίας ήταν ότι έλαβε υπόψη μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, τη στιγμή που το μεγαλύτερο πλήγμα θα ερχόταν από τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα επέφερε η μετάδοση στα τραπεζικά κόστη και τον κρατικό δανεισμό. Η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, όμως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε «πιστωτικό επεισόδιο» και άρα παγκόσμια κρίση.

  • Δεν μπορείς να κερδίζεις συνεχώς χρόνο

Φυσικά και μπορείς. Ο χρόνος κλείνει πληγές. Ακόμη και αν η χρεοκοπία της Ελλάδας γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί λόγοι να την καθυστερήσουμε: εν μέρει για να ενθαρρύνουμε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να επιμείνουν στα προγράμματα διάσωσής τους, αλλά κυρίως για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν χρέη από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε χρεοκοπία μέχρι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να πετύχουν ανάπτυξη και να βγουν από τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, όσο και να αναστατώνει η ιδέα τους Γερμανούς φορολογούμενους, ίσως η ευρωζώνη να χρειαστεί να συνεχίσει να στηρίζει το χρέος της Ελλάδας πολύ μετά το 2013.

  • Οι Έλληνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη

Όχι εντελώς. Τώρα που η ευρωζώνη αποδέχεται ότι δεν μπορεί παρά να σώσει την Ελλάδα, πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα λειτουργήσει. Αντίθετα η ευρωζώνη τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το EFSF για να δανείζεται, ή αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο. Αυτό είναι παράλογο. Η μόνη διέξοδος για την ευρωζώνη είναι η πολιτική ενοποίηση. Αργά ή γρήγορα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024