Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για νέο δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών

Για νέο δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών

Για νέο φορολογικό σύστημα, «ελπίζω ευρύτατης αποδοχής» που θα βάζει τέρμα σε προκλητικές αδικίες, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των πολιτών. Επισήμανση που προκάλεσε αίσθηση ήταν και αυτή περί «εικονικής έλλειψης συναίνεσης», που καθιστά δυσκολότερη τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Εξήγησε γιατί πρέπει να έχει ψηφισθεί μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία κατεπείγοντος. Επίσης μίλησε για αναγκαίο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» και τόνισε ότι «είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε».

Για νέο φορολογικό σύστημα, «ελπίζω ευρύτατης αποδοχής» που θα βάζει τέρμα στην διαρθρωτική και προκλητική αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει και συνίσταται στο να μην πληρώνουν αυτοί που κατεξοχήν θα έπρεπε, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, αναγνωρίζοντας και δικαιολογώντας -σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον- τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των πολιτών.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης, δεν της διαφεύγει τίποτα. Ξέρουμε πως νιώθει και τι περνά ο κάθε άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Νιώθουμε την αγωνία των νέων ανθρώπων και το αίσθημα αδικίας, γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες γενιές» είπε ο κ. Βενιζέλος, κινούμενος στη «γραμμή» που ακολούθησε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τον πολίτη που ζει στη δική του δύσκολη πραγματικότητα και δυσβάσταχτη καθημερινότητα, δεν τον συγκινεί πλέον η απαρίθμηση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, αναγνώρισε ο κ. Βενιζέλος, μέχρι σήμερα επιτεύχθηκαν πολλά χάρη στον πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κυρίως χάρη στις θυσίες του λαού.

«Δεν απαντάμε στη δύσκολη πραγματικότητα που ζει ο κάθε πολίτης με μια αριθμητική ψευδαίσθηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αλλά «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι απολύτως κρίσιμη για τη προσωπική κατάσταση του κάθε πολίτη».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος από την αρχή κιόλας της ομιλίας του αναγνώρισε ότι οι πολίτες «είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια διάχυτες ως προς το αν οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο και αν θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα. Αν οι περιορισμοί στο εισόδημα θα αποκατασταθούν, αν η χώρα έχει προοπτική, αν οι επόμενες χρονιές θα αποτελέσουν αχτίδα φωτός».

Ακόμη παραδέχθηκε ότι προς το παρόν έχουν επιλεγεί και προταχθεί τα άμεσης εφαρμογής και απόδοσης μέτρα, όπως η οριζόντια μείωση μισθών, συντάξεων κτλ. και ότι χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να αποδώσουν τα κρίσιμα μέτρα που σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της καταπολέμηση της παραοικονομίας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Αιχμάλωτοι εικονικής έλλειψης συναίνεσης»

Επισήμανση που προκάλεσε αίσθηση ήταν και αυτή περί εικονικής έλλειψης συναίνεσης. «Έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε» και αυτό καθιστά δυσκολότερη τη θέση μας ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που καλούμαστε να λάβουμε, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη δυσπιστία για την Ελλάδα συνολικά και όχι μόνο για την οικονομική πολιτική της, κάτι που -όπως είπε- διαπίστωσε και ο ίδιος στο Eurogroup.

Φοβούνται οι ευρωπαίοι συνομιλητές, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ότι αν δεν επιβληθούν η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει μόνη της σωστικές παρεμβάσεις.

H αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πάντως, ο υπουργός αναφερθείς στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις συνομιλίες στο Eurogroup, είπε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι «συμφωνήσαμε τουλάχιστον στη διαδικασία να πάω στο Eurogroup στις 3 Ιουλίου με ψηφισμένο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο».

Την ίδια άποψη, πρόσθεσε ο υπουργός, είχε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. ο οποίος αναγνωρίζει την κρισιμότητα της 5ης δόσης για την ελληνική οικονομία.

Τη στάση αυτή των δύο κομμάτων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θεωρεί «ενθαρρυντικό μείγμα συναίνεσης».

Ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε κατά την ομιλία του ότι επί της ουσίας τα μεγάλα κόμματα στους γενικούς στόχους συμφωνούν. Σε αυτό που διαφωνούμε είναι στο ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, αλλά αυτό βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, τόνισε.

Ψήφιση μέχρι 30 Ιουνίου του μεσοπρόθεσμου

Ο υπουργός εξήγησε επίσης γιατί πρέπει να έχει ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία κατεπείγοντος.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή, είπε και τόνισε «αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου» και στις αρχές Ιουλίου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου χρειάζεται ένα «παράλληλο πρόγραμμα», ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» είπε ο κ. Βενιζέλος, το οποίο, όπως εξήγησε, θα εστιάζει στην μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση των κρατικών δαπανών, στη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Έκανε λόγο για δύο βασικά νέα πατριωτικά καθήκοντα. Το πρώτο, αφορά την εκπλήρωση της φορολογικής υποχρέωσης από την πλευρά κάθε Έλληνα και το δεύτερο να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι για να στηριχθούν οι τράπεζες, αλλά για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας τους εισοδημάτων.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε όπως η επικοινωνία του με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από όπου απέσπασε τη δέσμευση για ύπαρξη πρακτικής ρύθμισης για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που είναι άνεργοι.

Ακόμη είπε ότι επικοινώνησε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για να τους μεταφέρει πρόταση να συμμετάσχουν στη συγκρότηση Ταμείου για την κάλυψη με υποτροφίες των φοιτητών, που οι γονείς τους είναι άνεργοι.

«Δεν είναι το μνημόνιο το πρόβλημα μας»

Ο υπουργός μίλησε για μια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, που τείνει να γίνει επικίνδυνη για την εθνική στρατηγική . Δεν είναι το μνημόνιο το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είπε. Τα προβλήματα είναι ιστορικά και διαρθρωτικά πρόσθεσε και επισήμανε το μνημόνιο είναι μια μέθοδος λύσης, μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι στους σχεδιασμούς και στις διεκδικήσεις της, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τον διεθνή και ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, την άποψη που επικρατεί σε κάθε κοινοβούλιο, την άποψη των αγορών.

«Πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά μέσα στον συσχετισμό αυτών των δυνάμεων, αφού αυτοί θέλουμε να μας δανείσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Η στρατηγική του φόβου δεν οδηγεί πουθενά

Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι το βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο.

«Αν το πετύχουμε οι αγορές θα πειστούν, οι τράπεζες θα αρχίζουν να δανείζονται από τις αγορές και η ύφεση θα μειωθεί, η χώρα θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα περάσει στην ανάπτυξη», τόνισε.

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι η σημαντικότερη εγγύηση προς τους εταίρους και τις αγορές και εγγύηση ότι η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική, τόνισε ο υπουργός, ενώ έθεσε ως βασικό μέλημα της κυβέρνησης την αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου θα σημάνει μικρότερο χρέος, μικρότερο κράτος άρα και δημόσιες δαπάνες, αλλά και σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Τόνισε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργηθεί Κρατικό Ταμείο που θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της τρόικας, η οποία όμως θα συμμετέχει αποκλειστικά ως παρατηρητής, προσφέροντας τεχνογνωσία.

Τέλος, στο ερώτημα εάν όλο αυτό το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης, εάν αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από όλους τους Έλληνες, τονίζοντας ότι η στρατηγική του φόβου και της μιζέριας δεν οδηγεί πουθενά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024