Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τετραπλό χαράτσι στα ακίνητα με μείωση αφορολόγητου και νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Τετραπλό χαράτσι στα ακίνητα με μείωση αφορολόγητου και νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Τετραπλό «χτύπημα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-2015. Μπορεί οι αντικειμενικές αξίες να «παγώνουν» εφέτος και η αναστολή του «πόθεν έσχες» να επεκτείνεται πέραν την α΄κατοικίας, ωστόσο μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, επιβάλλεται νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν και τα τεκμήρια.

Τετραπλό «χτύπημα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011-2015.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα είναι τα εξής:

* Μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 100.000 ή 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, από 400.000 σήμερα.

Εφόσον το αφορολόγητο πέσει στις 100.000 ευρώ, ουσιαστικά θα φορολογείται όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξηθούν το 2012, τότε θα πιαστούν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες στην «τσιμπίδα» της Εφορίας.

Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο θα επιβάλλονται συνετελεστές από 0,1% έως 2%. Το τμήμα από τις 100.000 μέχρι τις 400.000 εκτιμάται ότι θα φορολογείται με 0,1% ή αν τελικά το αφορολόγητο διαμροφωθεί στις 200.000 ευρώ, τότε ο συντελεστής μέχρι τις 400.000 ευρώ θα είναι πιθανώς 0,2%.

* Επιβάλλεται νέο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο συντελεστής θα είναι από 1 έως 2 τοις χιλίοις, ενώ δεν αποκλείται το τέλος να είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πιθανώς, θα επιβληθεί στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 2.500 ή των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

* Αυξάνονται τα τεκμήρια για όλες τις κατηγορίες ακινήτων (πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα και εξοχική).

H ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 30 ευρώ ανά τ.μ.

– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 50 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 80 ευρώ ανά τ.μ.

– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 150 ευρώ ανά τ.μ.

– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 300 ευρώ ανά τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των βοηθητικών χώρων της πρώτης κατοικίας, έχουν ορισθεί τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.

Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ/τμ, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%.

Όταν υπάρχει μονοκατοικία όλα αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.

Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, «παγώνουν» για εφέτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και θα αυξηθούν το 2012, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό που υπάρχει), ενώ επεκτείνεται η αναστολή του «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας.

Η αναστολή θα ισχύσει έως και το 2013. Σήμερα, ισχύει μόνο για α΄κατοικία έως 120 τμ και για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, δεν θα μειωθεί το αφoρολόγητο όριο για την αγορά α΄κατοικίας, το οποίο είναι 200.000 ευρώ για τους άγαμους και 250.000 για τους έγγαμους.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της ακίνητης περιουσίας αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι αδύνατη η πληρωμή όλων των παραπάνω φόρων, και συνεπώς το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων.

Καθώς οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπουν δρακόντειες ποινές ακόμη και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και πάλι τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024