Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα παράταση έως τις 18 Οκτωβρίου για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Νέα παράταση έως τις 18 Οκτωβρίου για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Παράταση έως τις 18 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Υποδομών στον διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία.

Μία ακόμα παράταση έδωσε το υπουργείο Υποδομών στον διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης.

Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και οι οδικές συνδέσεις του, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ περίπου, είναι το πρώτο μεγάλο έργο υποδομής που προωθεί η κυβέρνηση εδώ και 16 περίπου μήνες.

Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών, που έληγε χθες, Τρίτη, μετατέθηκε για τις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι διατύπωσαν σχόλια σχετικά με το μέγεθος του έργου και την οικονομική του βιωσιμότητα, ενώ ζήτησαν και έγκαιρη γνωστοποίηση του προτεινόμενου από το Δημόσιο καταστατικού της εταιρίας του νέου αεροδρομίου.

Το υπουργείο είπε ότι ο διαγωνισμός μετατίθεται προκειμένου να διερευνηθούν τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων. Η πρώτη προθεσμία για την υποβολή προσφορών ήταν η 9η Φεβρουαρίου 2010.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι οι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και Archirodon, καθώς και οι γαλλικές Vinci και Bouygues.

Το αεροδρόμιο, που αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2015, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η απόφαση της αναβολής προκάλεσε κόντρα μεταξύ του υπουργείου και της ΝΔ.

Ο Υυπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννης, δήλωσε ότι «η νέα αναβολή δημοπράτησης του αεροδρομίου Καστελίου Ηρακλείου είναι μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα έργα το Υπουργείο Υποδομών».

«Το έργο «μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου» είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, με προϋπολογισμό της τάξης των 800 εκ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2009 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εντελώς αναιτιολόγητα το υπουργείο Υποδομών ακύρωσε, το φθινόπωρο του 2009, τη δημοπράτηση του έργου. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε, δύο φορές, τη δημοπράτηση του έργου και την ανέβαλε άλλες τόσες», σημείωσε και προσέθεσε:

«Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί μετά από τόσες αναβολές. Το υπουργείο Υποδομών δείχνει ανίκανο να χειριστεί το διαγωνισμό ενός μεγάλου έργου υποδομής. Ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους».

Το υπουργείο απάντησε ότι «η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναβολή δημοπράτησης του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου είναι μια ακόμη απόδειξη της μεγάλης προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τα δημόσια έργα το κόμμα της ΝΔ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δυστυχώς όμως και κατά πάγια τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε δημοπρατηθεί χωρίς καν στοιχειώδη προετοιμασία», καθώς «δεν είχε εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου που περιλαμβανόταν στα Τεύχη Δημοπράτησης, δεν είχαν προσδιοριστεί τα αναγκαία βοηθήματα αεροναυτιλίας και δεν είχαν καθοριστεί οι όροι συλλειτουργίας του πολιτικού και στρατιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι».

«Η πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο παρελθόν να δημοπρατεί ανώριμα έργα, για λόγους εντυπωσιασμού έχει τινάξει στον αέρα τις Παραχωρήσεις και όχι μόνο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024