Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευκολότερη η συμφωνία για το χρέος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι σε λιγότερα χέρια

Ευκολότερη η συμφωνία για το χρέος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι σε λιγότερα χέρια

Οι γερμανικές ήταν οι ξένες τράπεζες που είχαν το 2010 τα περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατοχή τους, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 15 δισ. δολάρια. σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες μαζί ελέγχουν το 69% του συνολικού χρέους, ενώ οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές ελέγχουν τα 2/3, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση ή την εθελοντική μετακύλιση χρέους στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Οι γερμανικές ήταν οι ξένες τράπεζες που είχαν το 2010 τα περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατοχή τους, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 15 δισ. δολάρια. σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η BIS («η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών») δημοσίευσε τα στοιχεία στην έκθεση Ιουνίου. Τα προκαταταρκτικά στοιχεία είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι συνολικά (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής της χώρας, με δάνεια 56,7 δισ. δολαρίων.

Στα τέλη του 2010 οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 54,2 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 96% ανήκει σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες μαζί ελέγχουν το 69% του συνολικού χρέους (των 54,2 δισ. δολ.), ενώ οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές ελέγχουν τα 2/3 σύμφωνα με την Barclays Capital, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση ή την εθελοντική μετακύλιση χρέους στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μεταξύ των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα είναι οι BNP Paribas (5 δισ. ευρώ), Dexia (3,5 δισ.), Commertzbank (3 δισ.), Societe Generale (2,7 δισ.), ING (2,4 δισ.) και Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ.

Στα στοιχεία της BIS δεν συμπεριλαμβάνονται 7,4 δισ. ευρώ που ελέγχει η γερμανική FMS Wertmanagement GmbH, η οποία δεν είναι τράπεζα.

Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα μειώθηκε τόσο αναφορικά με τα δάνεια στο δημόσιο τομέα, όσο και τα δάνεια στις τράπεζες και το μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών αυξήθηκε όσον αφορά τα δάνεια στο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες και μειώθηκε όσον αφορά τα δάνεια στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

H EKT, στο πλαίσιο των αγορών που έκανε σε τίτλους της ευρω-περιφέρειας έχει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες άλλα 60 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024