Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατ' αρχήν συμφωνία στην ΕΕ για «δεύτερο πακέτο» που θα τρέξει μέχρι το 2014

Κατ’ αρχήν συμφωνία στην ΕΕ για «δεύτερο πακέτο» που θα τρέξει μέχρι το 2014

Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο θα διαρκέσει έως τα μέσα του 2014 και θα περιλαμβάνει αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξε η ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Ακόμη δεν αναφέρονται σε συγκριμένα ποσά, επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Περιλαμβάνει δε περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών. Στα ανταλλάγματα ζητούνται σαφείς δεσμεύσεις για αυτόνομο φορέα αποκρατικοποιήσεων ο οποίος όμως -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν προβλέπεται να τελεί υπό διεθνή εποπτεία.

Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξε η ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η προκαταρκτική συμφωνία επήλθε στη συνεδρίαση χθες (Τετάρτη) των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύψει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.

Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων, σημείωσε όμως ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.

Η Ελλάδα χρειάζεται για κάλυψη των δανειακών αναγκών της περίπου 27 δισ ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013.

Η πηγή του Reuters επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024