Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, λέει ο Γ.Σταρκ

Αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, λέει ο Γ.Σταρκ

Για μαζική έξοδο των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προειδοποίησε ο Γιούρκεν Σταρκ του Συμβουλίου της ΕΚΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως υπάρχει εύκολη διέξοδος». Κινδύνους και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με πιθανό «νέο γύρο» κεφαλαιακών ενισχύσεων, διαβλέπουν επίσης αναλυτές σε πιθανή αναδιάρθρωση.

Για μαζική έξοδο των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προειδοποίησε ο Γιούρκεν Σταρκ του Συμβουλίου της ΕΚΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως υπάρχει εύκολη διέξοδος».

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, ο Γ.Σταρκ επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι η μείωση του χρέους μέσω αναδιάρθρωσης δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Μία τέτοια κίνηση, συνέχισε ο Σταρκ, θα είχε επίσης επιπτώσεις που θα επωμίζονταν στο τέλος οι φορολογούμενοι των υπόλοιπων μελών τις Ευρωζώνης, κάτι που «δεν θα ήταν φθηνό». «Πρέπει να σκεφτούμε πιο μακριά» επέμεινε το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, τόνισε, βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις. «Φυσικά και είναι επίπονη η δημοσιονομική εξυγίανση» συνέχισε, λέγοντας μάλιστα: «Πρέπει να είναι επίπονη, αλλιώς δεν πρόκειται για εξυγίανση».

Ο ίδιος εμφανίστηκε άλλωστε επιφυλακτικός έναντι της συνέχισης των μηχανισμών βοήθειας: «Δεν είναι σαφές πόσο θα πρέπει να επεκταθεί η ισχύς των εργαλείων που παρέχονται από το ΔΝΤ. Η παράτασή τους είναι αδιανόητη χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ αλλά η προσφορά ρευστότητας παντού και πάντοτε δεν δημιουργεί τις κατάλληλα κίνητρα» επεσήμανε ο Σταρκ.

Οι ανησυχίες όμως για τις επιπτώσεις μίας αναδιάρθρωσης επεκτείνονται στην έκταση του πλήγματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες: H πλειονότητα αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά πως θα προκαλέσει νέο κύκλο αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Στη δημοσκόπηση, 14 από 21 οικονομολόγους συμφωνούν με την άποψη πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα σηματοδοτήσει νέο γύρο κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης και θα περιορίσει τη διάθεσή τους να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά χρήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024