Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα «θα αφεθεί στην τύχη της» αν δεν πετύχει τους στόχους προειδοποιεί η Bundesbank

Η Ελλάδα «θα αφεθεί στην τύχη της» αν δεν πετύχει τους στόχους προειδοποιεί η Bundesbank

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει στην Ελλάδα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, Γ.Βάιντμαν, ότι «θα αφεθεί στην τύχη της αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα» και η δημοσιονομική προσπάθεια εκτροχιαστεί. Τελεσίγραφα παρόμοιου περιεχομένου έδωσαν στην Ελλάδα και η Λαγκάρντ αλλά και η ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά δε τις συζητήσεις περί ήπιας αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης υπακούοντας στην «γραμμή» της ΕΚΤ, τονίζει ότι αυτό δεν λύνει τα προβλήματα και επιπλέον θα στερούσε σε μεγάλο μέρος των ελληνικών τραπεζών την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει στην Ελλάδα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, ότι «θα αφεθεί στην τύχη της αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα» και η δημοσιονομική προσπάθεια εκτροχιαστεί.

Τελεσίγραφα παρόμοιου περιεχομένου έδωσαν στην Ελλάδα και η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και η ΕΚΤ.

Τασσόμενος δε προφανώς υπέρ της άποψης ότι οι συζητήσεις περί επιμήκυνσης, αναδιάρθρωσης κτλ «χαλαρώνουν τις προσπάθειες της Ελλάδας» ξεκαθαρίζει ότι η αναμόρφωση των λήξεων των ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής.

Υπακούοντας δε πλήρως στη «γραμμή» της ΕΚΤ, τάσσεται κατά της όποιας αναδιάρθρωσης ακόμη και με απλή επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζοντας ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την ΕΚΤ, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της.

Απειλή για «εγκατάλειψη» της Ελλάδας

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της αν το δημοσιονομικό πρόγραμμα εκτροχιαστεί.

«Είναι πρώτα και πάνω από όλα ευθύνη της Ελλάδας να λάβει όλα τα κατάλληλα πρόσθετα μέτρα» δήλωσε στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του όσον αφορά την ελληνική κρίση χρέους.

«Εάν μία χώρα αποτύχει να το πράξει, περαιτέρω βοήθεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποστεί τις σφοδρές συνέπειες που είναι πιθανό να υπάρξουν από τη στιγμή που η οικονομική βοήθεια αποσυρθεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση των παραπάνω η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της για τον Μάιο αναφέρει ότι η όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο την βιωσιμότητα του χρέους της, όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας είναι επίπονες, αλλά και εν τέλει αναπόφευκτες και είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα κίνητρα που παρέχονται στις χώρες προκειμένου να επιλύουν μόνες τους τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, αναφέρει ακόμη η Bundesbank.

«Η όποια χαλάρωση των στόχων θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών» επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Κατά της επιμήκυνσης

Ως κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ ο κ. Βάιντμαν επαναλαμβάνει ότι η επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας.

«Η επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον που επικρατούν πολλές αμφιβολίες για την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης βάσει των υφιστάμενων όρων του ευρωσυστήματος», είπε ο Γιένς Βάιντμαν, σε συνέδριο στο Αμβούργο, ενισχύοντας την αντίθετη θέση που έχει η ΕΚΤ σε μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ως συνέπεια, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποκόπτονταν από την χρηματοδότηση», είπε και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες θα αύξανε σημαντικά».

Άλλωστε, τόνισε με νόημα ο Γιένς Βάιντμαν, «η αναδιάταξη (reprofiling) των λήξεων των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024