Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υπερκοστολογημένο κατά 10 δισ. ευρώ βρήκε η τρόικα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Υπερκοστολογημένο κατά 10 δισ. ευρώ βρήκε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 - 2015 η τρόικα, επιβάλλοντας στο υπουργείο Οικονομικών να το αναθεωρήσει και να το εμπλουτίσει με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 4% του ΑΕΠ. Οι αποκλίσεις οφείλονται στο ότι πολλές εκ των παρεμβάσεων ήταν διπλοεγγεγραμμένες, δηλαδή περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό περισσότερων του ενός υπουργείων. Ακόμη, η τρόικα ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας.

Υπερκοστολογημένο κατά 10 δισ. ευρώ βρήκε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 -2015 η τρόικα, επιβάλλοντας στο υπουργείο Οικονομικών να το αναθεωρήσει και να το εμπλουτίσει με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 4% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, κατά την αξιολόγηση των τελευταίων ημερών τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσαν πως τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 26 δισ. ευρώ που ενέταξε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν επαρκούν, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγούσαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 16 δισ. ευρώ και όχι σε προσαρμογή 26 δισ. ευρώ.

Οι αποκλίσεις οφείλονται στο ότι πολλές εκ των παρεμβάσεων ήταν διπλοεγγεγραμμένες, δηλαδή περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό περισσότερων του ενός υπουργείων. Η διαπίστωση αυτή αφορούσε κυρίως τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Ακόμη, η τρόικα θεώρησε πως η αλλαγή του μακροικονομικού σεναρίου δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες στο σκέλος των εσόδων, κα ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που συνεχίσθηκαν έως και αργά το βράδυ της Τρίτης τα στελέχη της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τα 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που αναζητούνται για την κάλυψη της τρύπας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τα μέτρα αυτά που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εξασφαλισθούν από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων, την μείωση των ελλειμμάτων των κοινωνικών φορέων, την περαιτέρω μειωση των δαπανών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και από εξοικονομήσεις στον χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε πως το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024