Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Επιτάχυνση αλλαγών στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την κάλυψη των εσόδων

Νέο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας, αρχίζει στην Αθήνα (σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη), ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες (όπου συνεδρίασαν τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin) το απόγευμα. Έτσι, η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015 που είχε προγραμματισθεί για την Τετάρτη, παίρνει αναβολή για λίγες ημέρε. Παραλληλα, η κυβέρνηση διαψεύδει τα όσα λέγονται για «έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων».

Κωστούλας Γεώργιος

Νέο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας, αρχίζει στην Αθήνα (σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη), ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες (όπου συνεδρίασαν τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin) το απόγευμα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν η πλήρης εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015 (το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για το τρέχον έτος.

Η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε προγραμματισθεί να γίνει αύριο, Τετάρτη, παράλληλα με την συνέντευξη που θα παραχωρούσε η τρόικα, αναβάλεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «οι συζητήσεις με την τρόικα δεν θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, αλλά θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, διότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα».

Εν συνεχεία, το μεσοπρόθεσμο θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ (η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πριν το Πάσχα ότι θα είναι 3 δισ.), ενώ συνολικά ο «λογαριασμός» μπορεί να αυξηθεί στα 9-10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πιέζει για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας σε σχέση με το 2011. Συνεχίζουμε το έργο μας», επιησμαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, εξάλλου, ότι ενδέχεται ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο να υλοποιηθούν νωρίτερα χρονικά, προκειμένου να καλυφθούν με τον τρόπο αυτόν οι πρόσθετες ανάγκες αύξησης των εσόδων και περιστολής των δαπανών για το 2011.

Εφόσον η κυβέρνηση παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα πειστικό -για τις αγορές και την ΕΕ- πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος και για ευνοϊκές ρυθμίσεις στο θέμα του χρέους.

Την Δευτέρα, για πρώτη φορά δημοσίως, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling) του ελληνικού χρέους.

Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφερόνται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μεγαλύτερου ή μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.

Παράλληλα, παρατήρησαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.

Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητεί βρετανική δικηγορική εταιρεία που θα την βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ενδεχόμενη συμπληρωματική συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα οδεύει προς την υπογραφή μίας νέας δανειακής σύμβασης («Μνημόνιο Νο2»), ύψους τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα συζητώνται αλλαγές στον Μνημόνιο Νο1 με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και πιθανώς της μείωσης του επιτοκίου.

Στο τραπέζι παραμένει και η επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού -εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ, θέμα στο οποίο επιμένει η γερμανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σύμμαχοι της στην Ευρωζώνη, αλλά αντιστέκεται σθεναρά η ΕΚΤ.

Διαψεύδουν για τις έγγραφες απαιτήσεις

Δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, γιατί οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, καθώς απαιτείται βελτίωση και συμπλήρωση για μεγαλύτερη συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Γ. Πεταλωτής αντέκρουσε όσα λέγονται για «έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των κομμάτων».

«Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Κάλεσε δε την ΝΔ, να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία στη Βουλή, όταν θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο -όπως είπε- θα περιλαμβάνει πλήρες σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και να δείξει εμπράκτως την συναίνεσή της, καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των στόχων της χώρας.

«Αλοίμονο αν η ΝΔ κινείται με τη λογική ότι αν δεν είναι το σχεδιο για τη χώρα στη λογική του δικού μου σχεδίου, δεν συμφωνώ», είπε ο κ. Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρόκειται να αναβληθεί για λίγες μέρες, ώστε για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Όσο δε για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αξιολόγηση από την τρόικα συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα καταβληθεί εγκαίρως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024