Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό χρέος διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Το ελληνικό χρέος διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία διεθνή τραπεζική κρίση, με αναταράξεις ανάλογες με εκείνες του 2008 από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Lehman Brothers εκτιμά η Wall Street Journal. Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το ελληνικό χρέος διχάζει τις χώρες του ευρώ», η εφημερίδα συμπεραίνει ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια υπό κηδεμονία.

Μανδαλίδης Γιάννης

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία διεθνή τραπεζική κρίση, με αναταράξεις ανάλογες με εκείνες του 2008 από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Lehman Brothers εκτιμά η Wall Street Journal.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το ελληνικό χρέος διχάζει τις χώρες του ευρώ», η εφημερίδα συμπεραίνει ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια υπό κηδεμονία.

«Η προοπτική αυτή είναι πολιτικά επώδυνη, ειδικά για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα κλιμακώνεται τόσο στο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων» σχολιάζει.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel την Παρασκευή περί επικείμενης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και τη σχετική διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, σημειώνεται, «οι περισσότεροι οικονομολόγοι και σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης τονίζουν ότι οποιοδήποτε νέο ελληνικό νόμισμα θα λειτουργήσει ως βαρίδι, οδηγώντας σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και το κράτος και σε νέα κρίση το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειασθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί το 2014, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες, άλλες χώρες – ιδιαίτερα η Γερμανία – αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα για περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η γερμανική ηγεσία θεωρεί ότι η Ελλάδα χάνει την πολιτική βούληση να κάνει ριζικές αυστηρές αλλαγές στην οικονομία και το δημόσιο τομέα και θέλει από την Ελλάδα να διπλασιάσει και όχι να μειώσει τις προσπάθειες της.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Παρασκευή επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει το επόμενο έτος στις αγορές ομολόγων. Αυτό σημαίνει, παρατηρεί η εφημερίδα, ότι η χώρα θα χρειαστεί περίπου 30 εκατ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη σύνοδο της Παρασκευής, σημειώνει η εφημερίδα, ότι η πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου νέων μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξες αναθεωρήσεις από την Αθήνα και διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024