Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις από την τρόικα για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις

Πιέσεις από την τρόικα για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου ζητεί η τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα.

Κωστούλας Γεώργιος

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου ζητεί η τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα.

Στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται ήδη µείωση αποδοχών έως και 20% µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και περικοπή των αποζηµιώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» για τη µη επέκταση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας, ενώ ζήτησε πλήρη µελέτη για το κόστος εργασίας.

Επίσης συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα φθάνει τους 8 – 10 µήνες.

Στο πνεύµα «περισσότερη ευέλικτη εργασία και µικρότερη αµοιβή» το κλιµάκιο της τρόικας (που το Σάββατο θα συναντηθεί µε την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη) σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη µε την Άννα Στρατινάκη, τη νέα γενική γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε την πιστή εφαρµογή του νόµου για το ελαστικό 10ωρο, «χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσµοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρµόζονται σύµφωνα µε τον νόµο.

Με βάση τα ισχύοντα, επιτρέπεται για µία χρονική περίοδο (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του µικρότερου συµβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδοµάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας µιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος µειωµένης απασχόλησης).

Αντί της παραπάνω µείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόµενο ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης.

Με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο, που όµως θεωρείται µικρό χρονικό διάστηµα, από την τρόικα, που πιέζει να γίνει εξάµηνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024