Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένουν στις δηλώσεις κατά της αναδιάρθρωσης ΕΕ και ΕΚΤ

Επιμένουν στις δηλώσεις κατά της αναδιάρθρωσης ΕΕ και ΕΚΤ

Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πιο παραστατικός για τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, ο Μανουέλ-Γκονζάλεζ-Παράμο, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές από ό,τι η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Καψύλης Αλέξανδρος

Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει, και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη», είπε ο κ. Ρομπάι, σε δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα De Standaard.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δύο φινλανδικές εφημερίδες, επανέλαβε τη θέση του κατά την αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της πολιτικές. Αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΔΝΤ, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ποσοτικό ή χρονικό όριο για την επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά τόνισε ότι και αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης κινδυνεύει να προκαλέσει μια τραπεζική κρίση οι επιπτώσεις τη οποίας, στην χειρότερη περίπτωση, θα ξεπεράσουν εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers».

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους της θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές από ό,τι η κατάρρευση της Lehman Brothers, είπε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ-Γκονζάλεζ-Παράμο.

«Μια αναδιάρθρωση θα είχε νομικές και συστημικές συνέπειες, που είναι δύσκολο να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers», σημείωσε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Παράμπο είπε ακόμα ότι η κίνηση της ΕΚΤ νωρίτερα τον Απρίλιο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% δεν σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου αυξήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024