Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης

Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης

Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (EMS), εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τη Γερμανία. Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα δημιουργούσε χειρότερη κρίση απ' ότι η Lehman Brothers, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιούργκεν Σταρκ.

Κωστούλας Γεώργιος

Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (EMS), εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τη Γερμανία.

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους γερμανούς βουλευτές το γεγονός ότι στον EMS (θα λειτουργήσει από το 2013 με «προίκα» 700 δισ. ευρώ), δεν έχει προβλεφθεί για τη γερμανική βουλή δικαίωμα συναπόφασης.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις 25 Μαρτίου, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό συμβούλιο του EMS, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έτσι, η καγκελάριος Μέρκελ το μόνο που θα κάνει, κάθε φορά που κάποιο κράτος της Ευρωζώνης μπορεί να χρειάζεται οικονομική βοήθεια, θα είναι να συμβουλεύεται το νομοθετικό σώμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, βουλευτές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θεεωρούν ότι θα έπρεπε να ζητείται η έγκριση τουλάχιστον της Επιτροπής Προϋπολογισμού πριν από κάθε «επιχείρηση σωτηρίας».

Χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στους κόλπους του συνασπισμού, αναφέρεται από τον ηγετικό κύκλο των Φιλελευθέρων.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας που λαμβάνει πλέον διαστάσεις εξέγερσης κατά της Μέρκελ. Για πρώτη φορά χριστιανοδημοκράτης βουλευτής εξήγγειλε ότι θα θέσει βέτο, όταν θα κληθεί το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Κλάους Πέτερ Βίλις είπε μάλιστα ότι μαζί με αυτόν άλλοι 30 με 40 βουλευτές θα τον μιμηθούν και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με κόλαφο για την ίδια την Μέρκελ και μομφή κατά της κυβέρνησής της. Η ψηφοφορία για τον κυρωτικό νόμο του EMS προβλέπεται για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ πηγαίνει ακόμη πιο μακριά. Δήλωσε ότι θα θέσει θέμα στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του το Μάιο, θα προτείνει την κατάργηση του EMS και θα ζητήσει αντ΄αυτού τη λύση της αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων χωρών.

Όπως είπε, θεωρεί ότι δεν είναι μόνος, αλλά ότι τον στηρίζουν κι άλλοι 12 συνάδελφοί του. «Αν σχηματιστεί πλειοψηφία στο κόμμα μου, τότε οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορούν να πορεύονται όπως μέχρι σήμερα», δηλώνει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 20 ψήφων, αλλά όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στεγκμανς, η κ. Μέρκελ θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από όλα τα κόμματα, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για τον μηχανισμό

Ο σχολιαστής της γερμανικής έκδοσης των Financial Times υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται ανοιχτό και ευρύ διάλογο για τη σωτηρία του ευρώ.

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τη σταθεροποίηση των ελλειμματικών οικονομιών είναι απαραίτητος, σημειώνει και προσθέτει ότι από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις αντιστάσεις τους κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», που θα πρέπει να γίνει «εκούσια και πολύ καλά προσχεδιασμένη», για να μην συμπαρασυρθεί η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Σταρκ: «Όχι» στην αναδιάρθρωση

Χειρότερη τραπεζική κρίση από εκείνη που έφερε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Στάρκ, σύμφωνα με το Reuters.

Σε δηλώσεις του κ. Σταρκ, που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε. «Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση κράτους-μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024