Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδιάρθρωση με μοντέλο Μπρέιντι, για μείωση του χρέους στο μισό, προτείνει ο Economist

Αναδιάρθρωση με μοντέλο Μπρέιντι, για μείωση του χρέους στο μισό, προτείνει ο Economist

Αναδιάρθρωση για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, παρά πιο «μετριοπαθείς» μεθόδους που θα βασίζονταν σε επιμήκυνση, θεωρεί επιβεβλημένη για την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, λέγοντας πως οι ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν σημαντικές μεν, αλλά διαχειρίσιμες. Η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο Μπρέιντι, λέει το περιοδικό, καλώντας τις Βρυξέλλες να δράσουν σύντομα. Υποφερτό από την πλευρά των τραπεζών εκτός Ελλάδος ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, κρίνει η Goldman Sachs.

Αναδιάρθρωση για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, παρά με πιο «μετριοπαθείς» μεθόδους που θα βασίζονταν σε επιμήκυνση, θεωρεί επιβεβλημένη για την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, λέγοντας πως οι ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν σημαντικές μεν, αλλά διαχειρίσιμες. Η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο Μπρέιντι, λέει το περιοδικό, καλώντας τις Βρυξέλλες να δράσουν σύντομα.

Υποφερτό από την πλευρά των τραπεζών εκτός Ελλάδος ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, κρίνει η Goldman Sachs.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, υποστηρίζει το περιοδικό Economist, έχουν πλέον μετατοπίσει τη συζήτηση στην ΕΕ από το πώς θα αποφευχθεί μία αναδιάρθρωση στο με ποιον τρόπο θα διενεργηθεί -κάτι που θεωρεί θετικό, καθώς η ΕΕ «αναγνωρίζει ότι αυτή είναι αναπόφευκτη».

Το περιοδικό υποστηρίζει πως ιδιαίτερα η Γερμανία θέτει ως προτεραιότητα περισσότερο την ελαχιστοποίηση της ανάγκης της Ελλάδας για χρηματοδότηση με γερμανικά κεφάλαια και την προστασία των τραπεζικών της ιδρυμάτων που έχουν εκτεθεί σε ελληνικό χρέος, παρά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Αυτές οι ανησυχίες, εκτιμά ο Economist, δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας πιο ήπιας αναδιάρθρωσης, που αναβάλλει απλώς τις πληρωμές αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, λέει το περιοδικό, «η πραγματικότητα είναι πως το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό».

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι», ανάλογο εκείνου του 1989 για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που οφείλει την ονομασία του στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών) που μείωσε σημαντικά το βάρος του χρέους. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα ήταν πλήγμα για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες θα χρειάζονταν επιπλέον στήριξη» ομολογεί, αλλά το πλήγμα θα ήταν διαχειρίσιμο.

Το περιοδικό αναγνωρίζει επίσης ότι οι σχετικές αποφάσεις θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων (δείχνοντας και στις πρόσφατες εκλογές στο Ελσίνκι). Αυτός όμως, καταλήγει το περιοδικό, είναι ένας ακόμη λόγος οι κινήσεις να αποφασιστούν νωρίτερα, καθώς «όσο περισσότερο οι πολιτικοί λένε ψέματα στους πολίτες, τόσο πιο θυμωμένοι θα γίνουν στο τέλος».

«Έτοιμες» για την αναδιάρθρωση οι τράπεζες

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι τώρα θα ήταν πιο υποφερτό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας, καθώς αυτά έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs οι ξένες τράπεζες θα επιβαρύνονταν μόλις με 13 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 20%, ενώ σε περίπτωση που έφτανε το 60% του χρέους, η συνολική επιβάρυνση των τραπεζών θα έφτανε τα 40 δισ. ευρώ.

«Για τα δεδομένα του κλάδου τα ποσά αυτά είναι μικρά» εκτιμούν οι Αμερικανοί αναλυτές. Προσθέτουν δε ότι με τις κινήσεις της ΕΚΤ «οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης έχουν αποδεσμευθεί από την περιφέρεια».

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πιο ήπιες από ό,τι ένα χρόνο πριν» αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs.

Το πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών της Citigroup σύμφωνα με τους οποίους «οι πιστωτές της Ελλάδας συνειδητοποιούν πλέον ότι όσο νωρίτερα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο».

Ακόμα επικαλείται εκτιμήσεις της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re, καθώς και της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών του Δημοσίου σύμφωνα με τις οποίες «οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τώρα την αναδιάρθρωση».

Αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις γαλλικές τράπεζες έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024