Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 30,5 δισ. ευρώ εκτιμά η S&P την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Στα 30,5 δισ. ευρώ εκτιμά η S&P την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τα 30,5 δισ. ευρώ φτάνει η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας, όπως αναφέρει η Standard & Poor's. Μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης το κόστος στήριξης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα «σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση στην Ελλάδα».

Μαντικίδης Αναστάσιος

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 30,5 δις ευρώ, ή 168% του ΑΕΠ της Κύπρου, ανέφερε την Μ.Τετάρτη σε έκθεσή του ο oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

«Ανάλογα με τον χρόνο και την έκταση ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος του κυπριακού δημοσίου για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάτω από αυτό το αρνητικό σενάριο θα κυμαίνεται μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ, μεταξύ 6% και 10% του ΑΕΠ της Κύπρου», εκτίμησε ο αναλυτής της Μπέντζαμιν Γιανγκ, σύμφωνα με το Reuters.

Η S&P εκτιμά ότι το συνολικό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων του συνόλου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα αυξηθεί από το 12,2% στο 2010 στο 14% το 2011, μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων.

Σχολιάζοντας σχετικά, η Λευκωσία εμφανίζεται καθησυχαστική για την έκθεση του εγχώριου συστήματος σε ελληνικά ομολόγα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Αθ.Ορφανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και υπάρχει έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024