Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Μείωση συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015. Στόχος είναι να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015.

Μπάρλας Τάσος

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, περιλαμβάνονται στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο στόχος είναι να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα έως το 2015.

Με τον τρόπο αυτό το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και να καταστεί έτσι πιο βιώσιμο.

Τα έσοδα για το δημόσιο από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αναμένονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.

Αυτά κατανέμονται από 2 έως 4 δισ. το 2011, 5,5 έως 7 δισ. το 2012 και 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ το 2013.

Αυτό σημαίνει μείωση του χρέους κατά περίπου 6% του ΑΕΠ ή μια ελάφρυνση των δαπανών τόκων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στο τομέα της ενέργειας, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το 2011 θα προχωρήσει και τη πλήρης πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου, το 2012, έως το 34% από 51% σήμερα, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο και το μάνατζμεντ.

Στις τηλεπικοινωνίες, αποφασίστηκε η μείωση της συμμετοχής στον ΟΤΕ εντός του 2011, η επέκταση εφέτος των αδειών κινητής τηλεφωνίας και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για παροχή καθολικής υπηρεσίας με σύγχρονους όρους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, το δημόσιο θα πωλήσει τη συμμετοχή του στα καζίνο της χώρας, ενώ προχωρεί στη ρύθμιση και την παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Για τον ΟΠΑΠ, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση των δικαιωμάτων του, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του με άδειες στο ηλεκτρονικό στοίχημα στο Διαδίκτυο και στα νέα τυχερά παιχνίδια.

Μέσα στο 2011 θα μετοχοποιηθούν τα κρατικά λαχεία.

Το 2012 ξεκινά η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το δημόσιο. Όπως είπε κυβερνητικό στέλεχος, θα πωληθεί ολόλκληρη η συμμετοχή (34%).

Άμεσα προχωρά η αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και η διαδικασία αποκρατικοποίησής του προγραμματίζεται για το 2012.

Για τις υποδομές ύδρευσης τονίζεται ότι θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά επειδή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να εκσυγχρονιστούν και να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Για τις τράπεζες, επισημαίνεται είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες το δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή.

Η Αγροτική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο τέλος αυτής της πορείας, αναφέρεται, η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα, κρατώντας όμως τον δημόσιο έλεγχο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται στο εμπορικό κομμάτι και στις παρακαταθήκες που διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Το 2012 το δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τον ιδιαίτερο ρόλο του και έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που να του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.

Στην αμυντική βιομηχανία, προβλέπεται εντός του 2011 η πώληση μετοχών και προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το 2012 στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ – «Ελ. Βενιζέλος») αποφασίστηκε η επέκταση, το 2012, της σύμβασης παραχώρησης και η σταδιακή μείωση της κρατικής συμμετοχής ώστε να εισέλθουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια και να προχωρήσει το έργο της ανάπτυξης του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας.

Για την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στον τομέα της λειτουργίας των 29 περιφερειακών αεροδρομίων προχωρά το 2012 η δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων, κατά το πρότυπο του ΔΑΑ, με συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Στα λιμάνια, το 2012 θα προχωρήσει η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τόσο για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα όσο και για τους κυριότερους περιφερειακούς λιμένες της χώρας, σχηματίζοντας περιφερειακά λιμενικά συστήματα.

Για τις μαρίνες, η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για την αναβάθμισή τους σε σύγχρονες υποδομές τουρισμού.

Στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, αποφασίστηκε η δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα.

Στον σχεδιασμό αυτό εντάσσονται τόσο η Εγνατία Οδός όσο και οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι με ορίζοντα υλοποίησης της διαδικασίας παραχωρήσεων το τέλος του 2011.

Δημιουργείται εταιρία Ειδικού Σκοπού για την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια που θα εισπράξει το κράτος τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση των διοδίων κατά το χρόνο κατασκευής, την υποστήριξη της δυνατότητας κατασκευής των οδικών δικτύων σε εξέλιξη αλλά και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Το 2011 θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ.

Ακίνητη περιουσία

Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων.

Η αξιοποίηση παρόμοιων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και η προώθηση τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες μπορούν να αποκομίσουν άμεσα σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Θεσμοθετείται ο θεσμός της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης, νομοθετούνται οι όροι αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας και δίνονται όροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από τη μεθοδολογία fast track.

Παράλληλα, προχωρά άμεσα η αξιοποίηση συγκεκριμένων ώριμων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αρχίζει από τον τρέχοντα μήνα και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2012, ως εξής:

1) Μάρτιος- Απρίλιος 2011: πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή και αξιολόγηση

2) Ιούνιος 2011: Παράδοση του πρώτου χαρτοφυλακίου

3) Ιούνιος 2011: Πρόσληψη συμβούλων σχηματισμού και προώθησης επενδυτικών προϊόντων

4) Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2011: νομοθετικές παρεμβάσεις

5) Οκτώβριος 2011 – 2012: προώθηση στις διεθνείς αγορές

6) Δεκέμβριος 2011: Παράδοση του δεύτερου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας

7) Ιούνιος 2012: Παράδοση του τρίτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας

8) Δεκέμβριος 2012: Παράδοση του τέταρτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024