Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs και Deutsche Bank κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την κρίση του 2008

Goldman Sachs και Deutsche Bank κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την κρίση του 2008

Η Goldman Sachs παραπλάνησε τους πελάτες της και το αμερικανικό Κογκρέσο παρέχοντάς τους εσκεμμένα εσφαλμένες πληροφορίες για τις επενδύσεις της σε χρηματιστηριακά προϊόντα που συνδέονται με την αγορά ακινήτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λεβίν, η οποία διερευνά τις αιτίες που οδήγησαν στην πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης επιρρίπτει επίσης το πόρισμα της διετούς έρευνας και στους οίκους αξιολόγησης Moody's Standard & Poor's.

Καψύλης Αλέξανδρος

Η Goldman Sachs παραπλάνησε τους πελάτες της και το αμερικανικό Κογκρέσο παρέχοντάς τους εσκεμμένα εσφαλμένες πληροφορίες για τις επενδύσεις της σε χρηματιστηριακά προϊόντα που συνδέονται με την αγορά ακινήτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λεβίν, η οποία διερευνά τις αιτίες που οδήγησαν στην πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης επιρρίπτει επίσης το πόρισμα της διετούς έρευνας και στους οίκους αξιολόγησης Moody’s Standard & Poor’s.

Ανακοινώνοντας το πόρισμα της Επιτροπής έπειτα από έρευνες δύο ετών για τα αίτια της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime market) και το σκάσιμο της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το καλοκαίρι του 2008, ο κ. Λεβίν κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσουν κατά πόσον η παραπλανητική συμπεριφορά της Goldman Sachs συνιστά παραβίαση του νόμου, διότι πολλοί πελάτες της επένδυσαν σε σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα (CDO) χωρίς να γνωρίζουν τα oφέλη που θα αποκόμιζε η τράπεζά τους αν οι επενδύσεις τους απαξιώνονταν!

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μίτσιγκαν κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ψευδορκίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν και άλλων νυν και πρώην υπαλλήλων της τράπεζας, που κατέθεσαν ενόρκως τις απόψεις τους στο Κογκρέσο την περασμένη χρονιά.

Η 640 σελίδων έκθεση της Επιτροπής Λεβίν – Κόμπερν (συνεργάτης του Λεβίν ήταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα Τομ Κόμπερν) θεωρεί ότι η ευθύνη για την κατάρρευση της αγοράς το 2008 βαρύνει τις τράπεζες, οι οποίες κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια από τη δημιουργία και την πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων που κατέρρευσαν συμπαρασυρόμενα από την αγορά ακινήτων.

Στην έκθεση κατονομάζονται ως πρωταγωνίστριες της καταστροφής οι επενδυτικές τράπεζες, και κατηγορούνται κυρίως η Goldman Sachs αλλά και η γερμανική Deutsche Bank ότι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία δομημένων ομολόγων που πόνταραν στην κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Όσον αφορά δε τους οίκους αξιολόγησης, η έκθεση θεωρεί πως η Moody’s και η Standard & Poor’s, έπειτα από υψηλές αξιολογήσεις σε χιλιάδες τοξικά προϊόντα, έριξαν το πρώτο κομμάτι του ντόμινο το 2007 όταν άρχισαν μαζικά να υποβαθμίζουν πιστωτικά προϊόντα που είχαν συνδεθεί με στεγαστικά δάνεια.

Οι αναλύσεις, αναφέρει η έρευνα, δείχνουν πως το 90% των subprime του 2006 και 2007 που είχαν αξιολογηθεί με ΑΑΑ (άριστα) υποβαθμίστηκαν σε junk σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Εάν υπάρχει ένα γεγονός που μπορεί να απομονωθεί ως αιτία της κρίσης, πρόκειται για αυτήν την ξαφνική μεταστροφή των δύο οίκων, σημειώνει το πόρισμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024