Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010 το ευρώ

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010 το ευρώ

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 ανήλθε την Πέμπτη το ευρώ, ξεπερνώντας τα 1,45 δολάρια, εν αναμονή νέων αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ράλι του ενιαίου νομίσματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Καψύλης Αλέξανδρος

Πλησίον του υψηλότερου επιπέδου του τελευταίου 15μήνου ανήλθε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι δηλώσεις ευρωτραπεζιτών που προδιαθέτουν τις αγορές για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το δολάριο βρίσκεται υπό πίεση, όμως, και έναντι πολλών ακόμη νομισμάτων και δη ασιατικών, καθώς κεντρικές τράπεζες της Ασίας προσανατολίζονται επίσης στην υιοθέτηση μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν, όπως άλλωστε και η ΕΚΤ, τον πληθωρισμό.

Το ευρώ έφθασε προς στιγμήν στα 1,4515 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τα 1,4521 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, στο οποίο είχε ανέλθει την Τετάρτη.

Ωστόσο, αργότερα υποχώρησε στα 1,4393 δολάρια. καθώς εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο Ιταλός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έπιασε thn Πέμπτη από τον πρόεδρο της Budesbank Άξελ Βέμπερ το γαϊτανάκι του πληθωρισμού, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι από τις διαρκείς ανατιμήσεις των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη καθιστούν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων μη ανεκτή περαιτέρω».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν μιλήσει την Τετάρτη κι άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και ο Βέλγος Λικ Κοέν.

Στην Ασία πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονται επίσης να εγκαταλείψουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, θορυβημένοι κι αυτοί από την άνοδο του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) δεν δείχνει διατεθειμένη να υποκύψει στις κινδυνολογίες των πληθωρισμοφόβων Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου και να εγκαταλείψει την πολιτική των οιονεί μηδενικών επιτοκίων που ακολουθεί από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανεχθεί τις ανατιμήσεις των καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες, όπως έχει διευκρινίσει, οφείλονται στις ανατιμήσεις των καυσίμων και των τροφίμων.

Πλήγμα στην ευρω-περιφέρεια

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις αδύναμες χώρες της ευρω-περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές, καθώς το ακριβό νόμισμα «ψαλιδίζει» την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Από τις αρχές του 2011 σημειώνει κέρδη 10%
περίπου έναντι του δολαρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Ιρλανδία και μετά η Πορτογαλία.

Όταν ο όγκος του εμπορίου αυξάνεται, οι χώρες μπορούν να ανταπεξέλθουν στην άνοδο των ισοτιμιών, ωστόσο φέτος, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,4% έναντι 12,4% το 2010.

Παράλληλα, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και της υπερχρεωμένης ευρω-περιφέρειας, η οποία είναι βυθισμένη στην κρίση χρέους, στη σκληρή λιτότητα και την υψηλή ανεργία.

Η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ιρλανδίας, εφόσον η ισοτιμία του ευρώ παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, υπολογίζεται σε 2,3% για το 2012 και σε 1,2% για την Πορτογαλία. Επιπτώσεις -σε μικρότερο βαθμό- εκτιμάται ότι θα υπάρχουν και στην Ισπανία.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν ανησυχούν τόσο για την άνοδο του ευρώ, όσο κυρίως για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων. Έτσι, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου μειώνει τις τιμές των εμπορευμάτων που τιμολογούνται σε δολάρια.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο μία στις έξι γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχεί για το ράλι του ενιαίου νομίσματος και θεωρεί ότι είναι μία μεγάλη απειλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024