Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναγκαίο το «κούρεμα» ελληνικού χρέους φέρεται να κρίνει ομάδα εργασίας στην ΕΕ

Αναγκαίο το «κούρεμα» ελληνικού χρέους φέρεται να κρίνει ομάδα εργασίας στην ΕΕ

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40-50% για να το καταστήσει βιώσιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Zeit». Πιο κοντό κούρεμα «με την ψιλή» κρίνει απαραίτητο η S&P κρίνοντας αναγκαία τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50-70%. Προς το παρόν πάντως δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση, διευκρινίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ. Οι πιο ψύχραιμοι δε εκτιμούν ότι θα προκριθεί μια «λιγότερο ριζοσπαστική λύση», όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων. «Τίποτα από αυτά δεν ισχύει» επιμένουν -τουλάχιστον επισήμως- Αθήνα, Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40-50% προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» που κυκλοφορεί αύριο, Πέμπτη.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ομάδα εργασίας της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

Πιο κοντό κούρεμα «με την ψιλή» κρίνει απαραίτητο η S&P κρίνοντας αναγκαία τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50-70%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά δε της εφημερίδας «Die Zeit» εκτιμάται ότι μάλλον θα προκριθεί μία «λιγότερο ριζοσπαστική» λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

Δεν ισχύει τίποτα λένε Αθήνα και Βρυξέλλες

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύει» επιμένουν -τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις τους- Αθήνα, Βρυξέλλες, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μάλιστα οι κατηγορηματικές διαψεύσεις ότι τίθεται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίστηκαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση».

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που τοποθετεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, η Ελλάδα θα αποφύγει πλήρως το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Να ξορκίσει την αναδιάρθρωση χρέους και να κόψει κάθε συζήτηση σχετικά με αυτή, επιχείρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την επίσκεψή του την Αθήνα.

«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν ως θέμα […] Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Ρομπάι.

Κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φέρεται να απορρίπτει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προτάσσοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την ίδια την ΕΚΤ που κατέχει σημαντικό μέρος ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα η στάση του αυτή φέρεται να τον έχει φέρει σε σφοδρή αντιπαράθεση με υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που θέτουν το ερώτημα μήπως είναι σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στους οργισμένους με τη στάση Τρισέ φέρεται να ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε που ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα περιθώρια είναι «μηδαμινά» για εναλλακτικές δυνατότητες σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Αντίθετα, το μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας που βρίσκεται σε κρίση.

«Παρουσιάζεται, ωσάν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αλλά δεν είναι έτσι», λέει ο κ. Νάγκελ στην εφημερίδα Welt. Προσθέτει σχετικά ότι και στο παρελθόν υπήρχαν χώρες με μεγάλο ποσοστό χρέους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση.

ΔΝΤ: το μνημόνιο αποτρέπει την αναδιάρθρωση

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, αυτό ισχύει και σήμερα, τόνισε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοζέ Βινιάλς, ο οποίος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρά κανείς σε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρέη θα εξυπηρετηθούν και αυτό θα συμβεί εάν οι εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα και Ιρλανδία) κάνουν αυτά που πρέπει και η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να αποφευχθούν άλλες δύσκολες επιλογές, συμπλήρωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη του προγράμματος για την Ελλάδα τα spread παραμένουν υψηλά, απάντησε ότι από τη στιγμή που μια χώρα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα, και σημείωσε πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα.

Ο κ. Βινιάλς παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στους τομείς της νομισματικής πολιτικής και των κεφαλαιαγορών, στην οποία σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν χάσει την αποτελεσματική πρόσβασή τους στις αγορές χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές και οι ιρλανδικές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ως αποτέλεσμα της αρνητικής αυτής εξέλιξης, τονίζεται ότι όλες προσβλέπουν στην ΕΚΤ και επισημαίνεται ότι η στήριξη της ΕΚΤ προσωρινά τις διασφαλίζει μερικώς από αυξημένα κόστη ρευστότητας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι καθώς σταδιακά ξένοι επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους σε ομόλογα χωρών με μεγάλα spread, η πρόκληση της απορρόφησης των χρεών πέφτει κυρίως στις τράπεζες των χωρών αυτών.

Η έκθεση τονίζει ότι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βινιάλς σημείωσε ότι τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα γίνουν τον Ιούνιο προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί η υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά υπογράμμισε ότι για να είναι αυτά αξιόπιστα και τελικά αποτελεσματικά, θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά.

Η έκθεση χαιρετίζει την προώθηση του συμφώνου για το ευρώ, αλλά σημειώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου να υιοθετήσει ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης ώστε να αποδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024