Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δαπάνες του Δημοσίου στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των 23 δισ. ευρώ

Οι δαπάνες του Δημοσίου στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των 23 δισ. ευρώ

Μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με έμφαση τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015. Πάντως, εκτός από το πακέτο των 23 δισ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ.

Μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με έμφαση τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Πάντως, εκτός από το πακέτο των 23 δισ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ.

Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών και τα 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων…

Την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο, µέρος του οποίου αποτελεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015.

Στο εθνικό σχέδιο εκτός των µέτρων δηµοσιονοµικής σταθερότητας του μεσοπρόθεσµου πρόγραµµατος θα περιλαµβάνονται και µέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και για την προστασία των ασθενέστερων τάξεων που πλήττονται από τη σκληρή λιτότητα.

Είναι πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει γενική αναφορά στα μέτρα και αυτά να εξειδικευθούν μετά το Πάσχα.

Μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και στις αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρχικά, αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

Όπως είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Η υλοποίηση, όμως, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε, δεν
μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προβλέπονται και περικοπές σε κοινωνικά-προνοιακά επιδόματα, απ’ όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. με 4,6 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν» είπε.
{{{ audio1 }}}
Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα» καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024