Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα προαναγγέλλει ο Γ.Κουτρουμάνης

Περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα προαναγγέλλει ο Γ.Κουτρουμάνης

Τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.

Κωστούλας Γεώργιος

Τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.
{{{ audio1 }}}
«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα», καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτρουμάμης είχε πει πρόσφατα πως δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Στο συγκεκριμένο επίδομα υπάρχουν εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δεν είναι δηλαδή μια προνοιακή παροχή, είναι ασφαλιστική παροχή. Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος ασφαλίζεται και για τον κίνδυνο της ανεργίας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλύψουμε, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια», είχε δηλώσει.

Στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης».

Στην απάντησή του ο κοινοτικός επίτροπος είχε πει ότι για το 2012 το ποσό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο για την επόμενη τριετία στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως «δεν δεσμευτήκαμε για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ. Δεσμευτήκαμε και είναι στο σχεδιασμό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φθάνει το επίπεδο των 3 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και το 2015».

Σύμφωνα με όσα λένε από το υπουργείο Εργασίας, τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.

Η κ. Κατσέλη είπε, σε δηλώσεις της στον Real FM, ότι από την πλευρά των δαπανών, δύο είναι οι μεγάλοι τομείς που μπορούν να γίνουν περικοπές και εξορθολογισμός: η μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής.

Η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε αυτούς που έχουν ανάγκη τα επιδόματα, αλλά κυρίως με διασταύρωση ελέγχων, με απογραφή δικαιούχων και καταπολέμηση «της καταστρατήγησης που γίνεται».

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας θα τονώσουν τα έσοδα, σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «ο στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να έχουμε περιορίσει στο μισό την ανασφάλιστη εργασία και δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015, θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο τηυ μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά).

Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% – 2% του ΑΕΠ ή 2,3 με 4,6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024