Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την ανάπτυξη θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Με την ανάπτυξη θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Μήνυμα αισιοδοξίας σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία επιχείρησε να δώσει την Τετάρτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα αποφύγει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου, όπως είπε, η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον.

Κωστούλας Γεώργιος

Μήνυμα αισιοδοξίας σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία επιχείρησε να δώσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα αποφύγει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές και επενδύσεις, και δεν αλλάζουμε πορεία», είπε ο υπουργός, μιλώντας σε συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα καταστήσουν βιώσιμη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε και είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται θα «οδηγήσουν στην ανάπτυξη ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση», σημείωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι οι εξαγωγές ανακάμπτουν και επανέλαβε την πρόβλεψη του ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Η υλοποίηση, όμως, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε, δεν
μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Όπως επεσήμανε, οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ.ευρώ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Στο προσκήνιο η αναδιάρθρωση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλες οι λόγοι αυτοί καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση».

ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2011, ενώ για το 2012 αποσαφήνισε πως η χώρα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα ύψους 25-30 δισ. ευρώ. Για την δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, τόνισε πως θα είχε ενδιαφέρον εάν υπήρχαν τα κεφάλαια για να γίνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης οργιάζουν τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο εσωτερικό, ενώ το θέμα συζητείται, βεβαίως, και στην κυβέρνηση.

Τη θέση της περί αναδιάρθρωσης του χρέους τώρα, κι όχι μετά την ένταξη στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης το 2013, εξηγεί η Βάσω Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα».

Η κ. Παπανδρέου επισημαίνει «όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων».


«Δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση, που θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται», διευκρινίζει.

Η κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το 2013, όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι -περίπου- προαπαιτούμενο.«Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων», παρατηρεί.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης απέκλεισε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που συνιστούν μία συντεταγμένη, ταυτόχρονη, αναδιάρθρωση του χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πιέσεις και να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία.

Στην Αθήνα, αυτό που φαίνεται ότι συζητείται είναι η επιμήκυνση τμήματος ή του συνόλου του παλαιού χρέους των 340 δισ. ευρώ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που λήγουν μέσα στα επόμενα 5 με 8 έτη.

Αυτή η έκδοχή ήπιας αναδιάρθρωσης δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των ομολόγων, αλλά όλοι στις αγορέρς φοβούνται ότι μετά την ήπια αναδιάρθρωση θα ακολουθήσει και το «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα, πάντως, με το μεγαλύτερο παγκοσμίως fund ομολόγων, την Pimco, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν δύο επιλογές, είτε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή να χρεοκοπήσουν.

«Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία απλούστατα έχουν πάρα πολλά χρέη, περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες τους» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco, Νιλ Κασκάρι.

«Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν ή να χρεοκοπήσουν. Το ερώτημα είναι πως γίνεται κάτι τέτοιο με έναν ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση στην Ισπανία και άλλες χώρες που θα προκαλούσε χάος», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024