Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους εν μέσω αλλεπάλληλων διαψεύσεων

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κυριαρχούν στις αγορές, καθώς τροφοδοτούνται συνεχώς από δηλώσεις Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Κωστούλας Γεώργιος

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κυριαρχούν στις αγορές, καθώς τροφοδοτούνται συνεχώς από δηλώσεις Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Στο προσκήνιο έχουν έρθει τα σενάρια περί «οικειοθελούς» συνεννόησης με τους πιστωτές, με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, σενάρια τα οποία διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που φαίνεται πως συζητείται είναι το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού ή τμήματος του χρέους, κυρίως για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2015.

Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που συνιστούν μία συντεταγμένη, ταυτόχρονη, αναδιάρθρωση του χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πιέσεις και να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία.

Στην ΕΕ, άλλωστε, ελπίζουν ότι η κρίση χρέους δεν θα επεκταθεί στην Ισπανία

Η απειλή για επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά, είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα.

«Η απειλή για επέκταση της κρίσης έχει μειωθεί σημαντικά ή έχει εξαφανιστεί. Είναι πολύ σαφές από τη μείωση των ισπανικών spreads», σημείωσε.

Ο κ. Ρομπάι είπε ότι τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε η Ισπανία είναι πολύ ισχυρά και προσέθεσε πως «νομίζω ότι οι επενδυτές έχουν καταλάβει πως η Ισπανία εφαρμόζει ένα πολύ αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι έχει υπόψη του τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά τόνισε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφώνησε η χώρα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στη Γερμανία, όμως, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνεκ Σιν αργά την Δευτέρα.

Το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου έχει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

«Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο», προσέθεσε ο κ. Σιν.

Το ελληνικό χρέος ύψους 340 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το 158% του ΑΕΠ το 2012.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη», είπε. «Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους», προσέθεσε.

Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημείωσε.

«Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το Σάββατο ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (κυρίως ο Γερμανός Β.Σόιμπλε) είπαν σε τηλεδιάσκεψη με τον επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι έχουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της και πρότειναν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τις Βρυξέλλες, ωστόσο οι φήμες δεν κόπασαν.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Βουδαπέστη, σημείωσε ότι για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει τη «μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα ανέφερε σε δημοσίευμα της:

«Και όμως κεκλεισμένων των θυρών κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζητούν σενάρια διεξόδου από το ελληνικό δημόσιο χρέος. Έτσι εξετάζεται εάν οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν από το 2012 να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους (επιτόκια) και να επεκτείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του ομολογιακού χρέους.»

»Μια τέτοια ήπια λύση θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να προχωρήσουν σταδιακά και επί σειρά ετών στην παραγραφή τους, υποστηρίζει κοινοτικός διπλωμάτης. Αντίθετα το «κούρεμα» του χρέους εκτιμάται στις Βρυξέλλες ως μη εφικτό, διότι θα επιβαρύνει δραματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.»

Φινλανδία: Όχι σε αναδιάρθρωση

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κ. Κατάινεν είπε ότι η όποια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, επειδή οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν βάζοντας φρένο στην αγορά χρέους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

«Η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση», είπε ο κ. Κατάινεν στο ραδιοφωνικό σταθμό YLE, προσθέτοντας:

«Έχουμε μία απόλυτα κοινή γραμμή στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση», σημείωσε.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Κατάινεν σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει την Πορτογαλία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να πείσει τους συμπατριώτες του να μη ψηφίσουν υπέρ των κομμάτων που εκφράζουν το λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στις επικείμενες εκλογές.

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, κάλεσε το περασμένο Σάββατο την κυβέρνηση της χώρας του να στηρίξει τη βοήθεια στην Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι μία άρνησή της μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024