Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν διαψεύδει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Η Κομισιόν διαψεύδει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα περί διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί υπό εξέταση επιλογή», την ίδια ώρα που στο προσκήνιο έχουν βρεθεί τα σενάρια για «οικειοθελή» αναδιάρθρωση τα οποία επίσης διαψεύδει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τους κατόχους των ομολόγων της και αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με μία επιμήκυνση του χρέους που δεν θα θεωρείται χρεοκοπία, λέει ο γγ του ΟΟΣΑ.

Μαργιόλης Κωνσταντίνος

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί υπό εξέταση επιλογή» δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Ουγγαρία, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση», τόνισε ο κ. Αλταφάζ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο ακριβώς ξεκαθάρισε ο κ. Ρεν, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του άτυπου Ecofin.

Ο κ. Αλταφάζ τόνισε, ακόμη, ότι ο Όλι Ρεν είναι αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Ο επίτροπος Ρεν συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις και σε διαφορετικά πλαίσια για την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σϋμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το ζήτημα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τέθηκε επί τάπητος το περασμένο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν.

Κατά την τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξυπηρετήσει ομαλά το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση, καθώς αρκετές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Τρισέ φέρεται να διαφώνησε κάθετα με τους συνομιλητές του και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η συζήτηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το Spiegel «ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι ομόλογοί του οργίζονται όλο και περισσότερο με τον κ. Τρισέ». Κατά το περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνείται κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι αυτό θα μειώσει και τα κέρδη της ΕΚΤ λόγων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, και αυτό δεν το θέλει ο κ. Τρισέ την τελευταία χρονιά της θητείας του.

Έφθασε η ώρα;

Επίσης, στο προσκήνιο έχουν έρθει τα σενάρια περί «οικειοθελούς» συνεννόησης με τους πιστωτές, με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Και τα σενάρια αυτά διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η «Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τους κατόχους των ομολόγων της και αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με μία επιμήκυνση του χρέους που δεν θα θεωρείται χρεοκοπία».

«Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι πολύ επώδυνο και αν μία επιμήκυνση των πληρωμών είναι κάτι που απαιτείται για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Γκουρία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οικονομική Επιθεώρηση, όλο και εντείνεται η φημολογία ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινούνται πιο κοντά στην απόφαση να επιτρέψουνστην Ελλάδανα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Όπως αναδημοσιεύει το Reuters, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που θα αναδιαρθρώσει το χρέος τα τελευταία 60 χρόνια.Όσο περισσότερο η Ελλάδα περιμένει, τόσο τα περιθώρια ελιγμών θα λιγοστεύουν.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της κι όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσο το καλύτερο, αναφέρεται.

Οι όποιες καθυστερήσεις θα περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση, καθώς όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιεί το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξόφληση ομολόγων που έληγαν και τις πληρωμές τόκων, τόσο θα μεταφέρει το χρέος της προς τους επίσημους πιστωτές.

«Το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Θα «δαγκώσει» σε δύο χρόνια. Έως τότε όμως τα δύο τρίτα του χρέους μπορεί να έχουν μεταναστεύσει από κατόχους ομολόγων, στην ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα αναδιάρθρωσης.

Έτσι, αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, οι εταίροι της ΕΕ στην Ελλάδα και το ΔΝΤ θα θέσουν τους όρους οποιαδήποτε μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και, επομένως, την πρόσβασή της στις αγορές.

Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει κάθε πρόσχημα της κυριαρχίας της, θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές νωρίτερα και όχι αργότερα, τονίζεται.

Η Ελλάδα έχει ήδη αγοράσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, για την παράταση της διάρκειας του δανείου διάσωσης από τρία χρόνια σε επτά και τη μείωση του επιτοκίου.

«Αξιωματούχοι και οι πολιτικοί μπορεί να επιμένουν να αποκλείουν την αναδιάρθρωση, αλλά στο τέλος η αγορά θα υπαγορεύσει τι θα συμβεί. Είτε το σύνολο της οφειλής θα καταλήξει στην ΕΕ και το ΔΝΤ ή το χρέος θα αναδιαρθρωθεί», λέει ένας άλλος σύμβουλος αναδιάρθρωσης.

Α λα Ουρουγουάη;

Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον αυτή θα περιλαμβάνει και διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων (haircut).

Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, καθώς οι αντιλήψεις περί αναδιάρθρωση χρέους έχουν διαφορετικές ερμηνείες και συνέπειες. Η πρώτη από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο «κούρεμα» και απώλειες για τους ομολογιούχους.

Η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει μια οικειοθελή συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους με όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων.

Ερωτηθείς αν προβλέπει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Παπαδήμος απάντησε «δεν απαντώ επίσημα στο ερώτημα σας, αλλά αυτό είναι αυτονόητο».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεται πως συζητείται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού ή τμήματος του χρέους των 340 δισ. ευρώ, κυρίως για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια περί «οικιοθελούς συνεννόησης» με τους πιστωτές της χώρας με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που συνιστούν μία συντεταγμένη, ταυτόχρονη, αναδιάρθρωση του χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πιέσεις και να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία.

Σε έκθεση της με ημερομηνία 7 Απριλίου, η Nomura International υπολογίζει το συνολικό κόστος για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης στα 235 δισ. δολάρια.

Το μοντέλο που ίσως προκριθεί για την Ελλάδα ήταν αυτό της Ουρουγουάης. Το 2003, δύο χρόνια μετά τη στάση πληρωμών της Αργεντινής, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προχώρησε σε αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χωρίς «κούρεμα» («reprofiling»).

Μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024