Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, ζητεί από την Ελλάδα η ΕΕ

Προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, ζητεί από την Ελλάδα η ΕΕ

«Καμπανάκι» χτύπησαν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. ζητήθηκε από τη χώρα να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ενώ τονίστηκε πως δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πάντως, στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η Πορτογαλία και η προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο αναμένεται να λάβει 80 δισ. ευρώ.

«Καμπανάκι» χτύπησαν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, ζητήθηκε από τη χώρα να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ενώ τονίστηκε πως δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η Πορτογαλία και η προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο αναμένεται να λάβει 80 δισ. ευρώ.

Μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην πόλη Γκιοντόλο της Ουγγαρίας, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές ότι είναι σημαντικό να εμμείνουν στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αξιωματούχος που πρόσκειται στην τρόικα δήλωσε την Πέμπτη ότι τo δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 θα αναθεωρηθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον διορθωτικά μέτρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ενώ η τρόικα το εκτιμούσε στο 9,6%.

«Το έλλειμμα δεν θα είναι πολύ υψηλότερο του αναμενόμενου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες της Ένωσης ανησυχούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

«Αλλά θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για λάθη», προσέθεσε.

Νωρίτερα, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και του Βελγίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Βέλγος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών θεμάτων, Όλι Ρεν, δήλωσε με τη σειρά του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξουσιοδοτήσουν την τρόικα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την χώρα για το πακέτο βοήθειας.

«Λάβαμε από την πορτογαλική κυβέρνηση το επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Λάβαμε το επίσημο αίτημα χθες το βράδυ [την Τετάρτη] και χαιρετίζω αυτήν την υπεύθυνη κίνηση στο όνομα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη και προκειμένου να βοηθηθεί η Πορτογαλία να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες» δήλωσε στο Reuters ο κ. Ρεν.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ζήτησαν από την Πορτογαλία μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας μπορεί να υπογραφεί στα μέσα Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024