Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σενάρια για συντεταγμένη αναδιάρθρωση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

Σενάρια για συντεταγμένη αναδιάρθρωση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

Στα Άτυπα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην Βουδαπέστη αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο κοινής, ταυτόχρονης και συντεταγμένης αναδιάρθρωσης χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων σήμερα, Τετάρτη, για την Πορτογαλία.

Στα Άτυπα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην Βουδαπέστη αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο κοινής, ταυτόχρονης και συντεταγμένης αναδιάρθρωσης χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με αναλύσεις, ο προσεκτικός ανασχεδιασμός του χρέους των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να αποσοβήσει αιφνιδιαστικές στάσεις πληρωμών που θα προκαλούσαν ντόμινο καταρρεύσεων και ζημίες στις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές και ισπανικές τράπεζες που έχουν ανοίγματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιείται μια κρίσιμη για την Πορτογαλία δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ομολόγων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία θα καταδείξει τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει σε επαφή με τις αγορές. Τα χρήματα που θα αντληθούν από τη συγκεκριμένη έκδοση θα διοχετευθούν για την αποπληρωμή μέρους των 7 δισ. ευρώ που θα καταβάλει η χώρα τον Ιούνιο για λήξεις χρεογράφων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνομιλίες της Πορτογαλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα αντιμετωπίσει τις άμεσες δανειακές της ανάγκες εντείνονται, καθώς οι τράπεζες πιέζουν την Λισσαβόνα να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο μέχρι να μπορέσει μια νέα κυβέρνηση να συζητήσει για διάσωση. Οι πορτογαλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων της χώρας του τελευταίους μήνες, αλλά πλέον είναι απρόθυμες να αγοράσουν περισσότερο κρατικό χρέος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Πορτογάλοι τραπεζίτες πιέζουν επίσης τους ρυθμιστές να ζητήσουν ενδιάμεσο δάνειο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι να μπορέσει μια νέα κυβέρνηση να συζητήσει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024