Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Spiegel

Ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Spiegel

Ο υπουργός Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η Κομισιόν διέψευσαν το Σάββατο πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Spiegel της Δευτέρας, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πιέζει παρασκηνιακά για ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το άρθρο εμφανίζει παράγοντες του ΔΝΤ να εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας και να πιέζουν για αναδιάρθρωση. Πιθανοί τρόποι, αναφέρει το Spiegel, είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η Κομισιόν διέψευσαν το Σάββατο πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πιέζει παρασκηνιακά για ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το άρθρο, που δημοσιεύεται στο τεύχος της Δευτέρας, εμφανίζει παράγοντες του ΔΝΤ να εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας και να πιέζουν για αναδιάρθρωση. Πιθανοί τρόποι, αναφέρει το Spiegel, είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης. Τώρα πλέον, προφανώς δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.

Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα – επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλώντας στους Ευρωπαίους.

Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ ωστόσο διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο διαψεύδει τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περί πιέσεων για να αναδιάρθρωση.

«Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα», αναφέρει στο Reuters εκπρόσωπος του Ταμείου, «το ΔΝΤ υποστηρίζει της θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί μη αναδιάρθρωσης του χρέους και τη θέληση της να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις. Κάθε αναφορά που υποστηρίζει το αντίθετο είναι λανθασμένη».

Απάντηση της Κομισιόν

Σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος για να αναδιάρθρωση τώρα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Όλα τα υποστηρικτικά μέτρα είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024