Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδιάρθρωση χρεών για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ζητεί ο Economist

Αναδιάρθρωση χρεών για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ζητεί ο Economist

Την άποψη ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες «έκανε λίγα» για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις πιο προβληματικές οικονομίες της ζώνης εκφράζει το περιοδικό Economist. Σε άρθρο του με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν» το βρετανικό έντυπο σημειώνει πως η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και με υπαιτιότητα των ηγετών της Ευρώπης.

Την άποψη ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες «έκανε λίγα» για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις πιο προβληματικές οικονομίες της ζώνης εκφράζει το περιοδικό Economist.

Σε άρθρο του με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν» το βρετανικό έντυπο σημειώνει πως η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και με υπαιτιότητα των ηγετών της Ευρώπης. «Οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης», τονίζεται στο άρθρο.

Ο Economist σημειώνει πως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου, μετά την αποτυχία να κερδίσει υποστήριξη για το τέταρτο πακέτο λιτότητας μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει διολισθήσει σε καθεστώς σχεδόν junk και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από το 8% καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως η Πορτογαλία θα πρέπει να στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για διάσωση.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τόσοι οι οικονομίες της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας, χωρών που έχουν «διασωθεί», συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, και οι αποδόσεις των ομολόγων τους κυμαίνονται σε ποσοστό περίπου 13% για την Ελλάδα και πάνω από 10% για την Ιρλανδία, ήτοι παραμένουν πεισματικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές προφανώς δεν πιστεύουν ότι η διάσωση θα λειτουργήσει.

«Έχουν δίκιο (οι επενδυτές). Αυτές οι οικονομίες είναι σε μια μη βιώσιμη πορεία, αλλά όχι για λόγω έλλειψης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κάνει ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά για να απελευθερωθεί από τις ακαμψίες της οικονομίας της.

»Η Πορτογαλία έχει εμπλακεί σε ασφυκτικούς κανόνες, αλλά η δημοσιονομική πολιτικής της είναι τολμηρή. Και στις τρεις περιπτώσεις οι προοπτικές σκουραίνουν σε μεγάλο βαθμό λόγω των λαθών που έγιναν στις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και το Βερολίνο», τονίζει ο αρθρογράφος.

Μάλιστα, τονίζεται πως η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων στις 7 Απριλίου, θα ενισχύσει το ευρώ και θα υπονομεύσει περαιτέρω τις προσπάθειες των περιφερειακών κρατών να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Το άρθρο χαρακτηρίζει «ολέθρια» την στρεβλή λογική των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης και ασκεί κριτική στον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) και στην εμπλοκή ιδιωτών στην διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους μετά το 2013.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα πρέπει να κουρέψουν το δημόσιο χρέος τους νωρίτερα και όχι αργότερα, καθώς σήμερα ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί. «Το φάντασμα της μετάδοσης υποχωρεί. Οι περισσότερες τράπεζες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ μπορούν να αντέξουν ένα χτύπημα από τα τρία μικρά περιφερειακά κράτη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το περιοδικό σημειώνει πως το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, δεδομένου ότι πολλοί στον πυρήνα της Ευρώπης, ιδίως η ΕΚΤ, παραμένουν αμείλικτα αντίθετοι στην αναδιάρθρωση του χρέους και θεωρεί πως η πίεση πρέπει να προέλθει από αλλού – αν μη τι άλλο από τις περιφερειακές οικονομίες.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Τέλος, καταλήγει πως η ελπίδα βρίσκεται στο ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι του οποίου έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024