Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λίγες» οι αποφάσεις της Συνόδου για ώθηση της αναγκαίας ανάπτυξης, λέει ο ΥΠΟΙΚ

«Λίγες» οι αποφάσεις της Συνόδου για ώθηση της αναγκαίας ανάπτυξης, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά «δεν αρκούν για να κινητοποιήσουν» τους απαραίτητους ρυθμούς ανάπτυξης, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Δεν θα υπαχθεί στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό (ESM) η Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός, αποκλείοντας οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά «δεν αρκούν για να κινητοποιήσουν» τους απαραίτητους ρυθμούς ανάπτυξης, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας την Τετάρτη στη συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα υπαχθεί στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό (ESM), αποκλείοντας οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι αποφάσεις της Συνόδου, υποστήριξε ο υπουργός, δεν αρκούν για την ανάπτυξη ενώ το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ακραίο και υπερβολικά περιοριστικό και, κυρίως, στερείται ευελιξίας. Το δε Σύμφωνο για το Ευρώ, δήλωσε, «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι φωνές για την έκδοση ομολόγων έργων και ευρωομολόγων δεν ήταν αρκετά ισχυρές μέσα στην Ευρώπη.

Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης

Στο φως και της νέας υποβάθμισης από την S&P, ο υπουργός επέκρινε και πάλι την στάση των οίκων αξιολόγησης.

Δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την εκτίμηση του συγκεκριμένου οίκου πως η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι οίκοι «δεν λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, την αυστηρή κρίση και αξιολόγηση που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ».

Στόχος είναι η επιστροφή τις αγορές, είπε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά για το 2012, και συμπληρώνοντας: «Προχωράμε στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την κοινωνία με το μέρος μας παρά τις αντιδράσεις, διότι έχουμε πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της χώρας μας και της κοινωνίας».

Στο απογευματινό τραπέζι διαλόγου με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία και την σοσιαλιστική διακυβέρνηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο αντιπρόεδρος Στίβεν Χιουζ και ο Ιταλός πρώην ΥΠΟΙΚ Βιτσέντζο Βίσκο. Συντονιστής του τραπεζιού ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» Π.Καψής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024