Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαναγορά χρέους με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προαναγγέλλει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Επαναγορά χρέους με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προαναγγέλλει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Η Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα αντλήσει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών. «Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κωστούλας Γεώργιος

Η Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα αντλήσει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών.

«Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», επισήμανε.

«Αλλά μη νομίζουμε ότι η επαναγορά χρέους είναι η πανάκεια. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο, λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι η επαναγορά ομολόγων είναι ουσιαστικά μία μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς το Δημόσιο θα αγοράσει τα ομόλογα στην τρέχουσα τιμή και όχι σε αυτήν που εκδόθηκαν.

Για παράδειγμα, η τρέχουσα τιμή του 10ετούς ομολόγου λήξεως 19/6/2020 είναι στο 65% περίπου της ονομαστικής του αξίας.

Έτσι, αν το Δημόσιο αγόραζε 10ετή ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ, θα γλίτωνε τα 35 εκατομμύρια.

Συνεπώς, ενώ όταν είχε εκδώσει τα συγκεκριμένα ομόλογα είχε δανειστεί 100 εκατομμύρια, τώρα θα για να τα επαναγοράσει θα δώσει στους επενδυτές που θα τα πωλήσουν 70 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της στην αγορά για να στηρίξει τους τίτλους της ευρω-περιφέρειας.

Αν υποθέσουμε ότι η μέση τιμή κτήσης είναι το 70% της ονομαστικής αξίας, τότε η Ελλάδα, εφόσον συμφωνούσε με την ΕΚΤ για να αγοράσει αυτούς τους τίτλους στην τιμή που τους αγόρασε η ευρωτράπεζα, θα μπορούσε να κερδίσει 15 δισ. ευρώ.

«Διαφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s», σημείωσε και υποστήριξε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η χώρα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, τρίμηνο με τρίμηνο η κατάσταση βελτιώνεται, η ύφεση ρηχαίνει, ενώ σημείωσε παράλληλα, ότι η αίσθηση αυτή της κυβέρνησης, δεν βασίζεται σε ελπίδα, αλλά σε πραγματικά στοιχεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις εξαγωγές, οι οποίες, όπως είπε, το τελευταίο τετράμηνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και αλουμινίου, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν μεγάλη προσπάθεια να βρουν
ξένες αγορές και τις βρίσκουν.

Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο η μεταποίηση, όσο και το λιανεμπόριο, έχουν αρχίσει να κινούνται θετικά.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την εκτίμηση ότι με βάση το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές του χρόνου, ενώ χαρακτήρισε ανάσα για τη χώρα την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι και αστοχίες και καθυστερήσεις παρατηρούνται, ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν είχαμε μία τέλεια δημόσια διοίκηση, δεν θα είμαστε σε αυτή την κατάσταση».

Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των ελλειμμάτων κατά 25%, αλλά, όπως είπε, «έχουμε δρόμο μπροστά μας», ενώ αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε πως πρόκειται για σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες χρειάζονται διαβούλευση, ενώ ανακοίνωσε ότι το συνολικό πρόγραμμα, θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου, μαζί με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της
αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024