Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκεπτικισμός για τις επιπτώσεις του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας

Σκεπτικισμός για τις επιπτώσεις του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας

Έντονο προβληματισμό -στην καλύτερη περίπτωση- προκαλούν στις αγορές τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) από το 2013, καθώς προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Κωστούλας Γεώργιος

Έντονο προβληματισμό -στην καλύτερη περίπτωση- προκαλούν στις αγορές τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) από το 2013, καθώς προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, συμφωνήθηκε ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να παρεμβαίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και η εμπλοκή και των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι θα επωμίζονται μέρος τους κόστους σε ενδεχόμενο αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Η φύση και το εύρος της συμμετοχής θα καθορίζεται κατά περίπτωση και θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της ενδιαφερόμενος χώρας, την οποία θα εκπονεί η Κομισιόν και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Aν η ανάλυση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το κράτος μέλος που λαμβάνει οικονομική ενίσχυση θα υποχρεώνεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές του, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την τρόικα.

Έτσι, λοιπόν, οι επενδυτές είναι ήδη επιφυλακτικοί για τα ομόλογα των χωρών της ευρω-περιφέρειας και κυρίως για τους τίτλους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς εάν ενταχθούν το 2013 στον ESM, θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και οι ιδιώτες θα χάσουν τμήμα των χρημάτων τους, καθώς αυτοί που εξασφαλίζουν τα δάνεια τους είναι πρώτα το ΔΝΤ και αμέσως μετά ο ESM.

Συνεπώς, τα επιτόκια δανεισμού των υπερεχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, ιδίως στην περίπτωση που οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη.

Αυτό συμβαίνει σήμερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, σε αντίθεση με την Ισπανία ή την Ιταλία, για τις οποίες εκτιμάται ότι τα Cacs δεν θα έχουν κάποια σημαντική επίπτωση, αφού οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν θα πάνε σε αναδιάρθρωση.

Σημειώνεται ότι από το 2013 όλα τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν «ρήτρες συλλογικής δράσης» (collective action clauses – Cacs), οι οποίες θα προβλέπουν ένα πλαίσιο για μία πιθανή αναδιάρθρωση, για την οποία θα απαιτείται η συμφωνία της πλειονότητας των ομολογιούχων, κατά πάσα πιθανότητα του 70% των πιστωτών.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων αρνούνται να αγοράσουν ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να γίνει «κούρεμα» και στους τίτλους που έχουν ήδη εκδοθεί ή θα εκδοθούν πριν το 2013.

Η Standard & Poor’s (που υποβάθμισε Ελλάδα και Πορτογαλία γι’ αυτούς τους λόγους) είπε την Τρίτη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αλλάζει το παιχνίδι για τις υπερχρεωμένες χώρες και ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

«Η άποψή μας είναι ότι αυτό αλλάζει το παιχνίδι», είπε ο αναλυτής της S&P Φρανκ Τζιλ. «Αυτό ξεκάθαρα έχει επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα αυτών των χωρών που είναι και οι πιθανότεροι πελάτες του ESM στο μέλλον», προσέθεσε.

«Πιστεύουμε ότι είναι ξεκάθαρα αρνητικό για τους ιδιώτες ομολογιούχους και κατά την άποψή μας θα επηρεάσει τις δυνατότητες των χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», σημείωσε.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος. Στις αναδυόμενες χώρες (και όχι μόνο) οι ρήτρες συλλογικής δράσης εισήχθησαν για πρώτη φορά στα ομόλογα του Μεξικού το 2003, δύο χρόνια μετά την στάση πληρωμών της Αργεντινής, ύψους 95 δισ. ευρώ.

Σήμερα, αυτές οι ρήτρες υπάρχουν στα ομόλογα του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Ν.Κορέας, της Πολωνίας και της Τσεχίας. Για αυτές τις χώρες τα Cacs προσφέρουν στους επενδυτές την εγγύηση ότι αν γίνει αναδιάρθρωση θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο, ενώ εμποδίζουν τη μειοψηφία των ομολογιούχων να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, η διαδικασία της αναδιάρθρωσης επιταχύνεται και προσφέρεται μία λύση σε ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να ταλαιπωρεί τις αγορές για χρόνια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Αργεντινής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024