Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις του Δημοσίου

Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις του Δημοσίου

Ταχεία ρευστοποίηση της δηµόσιας περιουσίας µέσα από τη σύσταση εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονοµικών. Οι εταιρείες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να τιτλοποιούν µελλοντικά έσοδα από «εδαφονόµια» που θα αντιστοιχούν στις προς αξιοποίηση εκτάσεις και µε τον τρόπο αυτόν θα εκτελεστεί ένα µέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Τσώλη Μαρία

Ταχεία ρευστοποίηση της δηµόσιας περιουσίας µέσα από τη σύσταση εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονοµικών. Οι εταιρείες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να τιτλοποιούν µελλοντικά έσοδα από «εδαφονόµια» που θα αντιστοιχούν στις προς αξιοποίηση εκτάσεις και µε τον τρόπο αυτόνθα εκτελεστεί ένα µέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Το παραπάνω σχέδιο που αποκαλύπτουν «Τα Νέα» και συζητείται σε κλειστές συσκέψεις στην Πλατεία Συντάγµατος σχετίζεται ευθέως µε την ψήφιση του θεσµού της Επιφάνειας και την άµεση προώθηση νόµου που θα ρυθµίζει το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό και θα προβλέπει «σύνθετες αναπτύξεις».

Το νοµοσχέδιο για την επανεισαγωγή του θεσµού της Eπιφάνειας στο Εθνικό ∆ίκαιο που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου προβλέπει, µεταξύ άλλων, πως οι υπό σύσταση εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων του ∆ηµοσίου θα µπορούν να τιτλοποιούν µελλοντικά έσοδα από «εδαφονόµια».

Το «εδαφονόμιο» είναι το αντάλλαγµα που θα πληρώνουν οι ιδιώτες στο ∆ηµόσιο για την απόκτηση -µέσω µακροχρόνιων συµβάσεων- της πλήρους κυριότητας των κτισµάτων που θα οικοδοµούνται.

Τα προσδοκώµενα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις αυτές (µέσω της έκδοσης οµολόγων για λογαριασµό των εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων) υπολογίζονται περίπου σε 5 δισ. ευρώ, ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήµατος εξαρτάται απόλυτα από τη συµµετοχή που θα έχουν οι µεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει αποτελέσµατα ο θεσµός της Επιφάνειας και να γίνουν οι τιτλοποιήσεις µελλοντικών εσόδων είναι οι εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων του ∆ηµοσίου να έχουν στην κατοχή τους «καθαρά» ακίνητα, που θα διέπονται από συγκεκριµένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών εξετάζει την τρέχουσα περίοδο ειδικές παρεµβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασµό.

Το χωροταξικό


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρεί πως η τουριστική αξιοποίηση µπορεί να πολλαπλασιάσει την αξία της δηµόσιας γης και να αποτελέσει προίκα και για τις επόµενες γενιές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών δηλώνουν στην εφημερίδα πως η ποικιλοµορφία των δηµόσιων εκτάσεων και η χωρική διασπορά τους απαιτεί τη δυναµική αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.

«Σχεδιάζουµε διαφορετικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, µε διαφορετική πολεοδοµική ταυτότητα», τονίζει υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου, προσθέτοντας πως «τα περιθώρια ελιγµών είναι µεγάλα καθώς τα περισσότερα ακίνητα του ∆ηµοσίου δεν έχουν καθορισµένες χρήσεις γης ούτε καθορισµένους όρους δόµησης».

Για την ταχύτερη αξιοποίηση της δηµόσιας γης το υπουργείο Οικονοµικών επιστρατεύει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό που είχε καταρτίσει προ διετίας ο Γιώργος Σουφλιάς, παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη.

Πάντως, πηγές προσκείµενες στην υπουργό Περιβάλλοντος -που ρωτήθηκαν σχετικά µε την εφαρµογή του χωροταξικού σχεδίου Σουφλιά- έλεγαν ότι «τέτοιο θέµα δεν έχει τεθεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024