Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μείωση των εσόδων κατά 9,1% οδήγησε το έλλειμμα στο 1,024 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Η μείωση των εσόδων κατά 9,1% οδήγησε το έλλειμμα στο 1,024 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Αυξημένο κατά 8,5% στο 1,024 δισ. ευρώ εμφανίζεται στο πρώτο δίμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα -τελικά- στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού είναι 1,15 δισ. ευρώ, περίπου, καθώς τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί κατά 860 εκ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες είναι υψηλότερες κατά 284 εκατ. ευρώ.

Κωστούλας Γεώργιος

Αυξημένο κατά 8,5% στο 1,024 δισ. ευρώ εμφανίζεται στο πρώτο δίμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα -τελικά- στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ.

Το έλλειμμα είναι κατά 55 εκ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, καθώς στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1,079 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010, το έλλειμμα είναι αυξημένο, κυρίως λόγω της μη επανάληψης στην περίοδο αυτή συγκεκριμένων αποδόσεων μέτρων, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης από την εκτιμώμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,950 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1%.

Η μείωση οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκ.ευρώ τον Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατομμύρια.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,4%.

Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 354,5% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Επισημαίνεται ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ, ενώ αυτά του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 603 εκ. ευρώ, με συνέπεια για το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η μείωση να περιορίζεται στα 257 εκ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 284 εκ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 595 εκ. ευρώ.

Συνολικά, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού είναι 1,15 δισ. ευρώ, περίπου.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024