Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Φινλανδία απειλεί να μπλοκάρει την απόφαση για αύξηση των πόρων του μηχανισμού ευρω-στήριξης

Η Φινλανδία απειλεί να μπλοκάρει την απόφαση για αύξηση των πόρων του μηχανισμού ευρω-στήριξης

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 24/25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να αποφασίσει τον τρόπο αύξησης της πραγματικής «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα 250 στα 440 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

newsroom1@dolnet.gr

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 24/25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να αποφασίσει τον τρόπο αύξησης της πραγματικής «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα 250 στα 440 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του Ταμείου, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα την επιτύχουν.

Η απλούστερη και επί πολλές εβδομάδες πιθανότερη λύση, προσθέτει το δημοσίευμα, ήταν ο διπλασιασμός των εγγυήσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Τη λύση αυτή, έστω και διστακτικά, αποδέχθηκε και η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο από τις άλλες χώρες τις εγγυήσεις της, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομίας της.

Η Φινλανδία, ωστόσο, μπλόκαρε τη σχετική απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και συνέχισε να το κάνει και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μαρί Κιβινιέμι, παραδέχθηκε ότι η χώρα της παίζει τον ασυνήθιστο για αυτή ρόλο του ταραχοποιού.

Τόνισε, όμως, ότι τα «χέρια της είναι δεμένα», λόγω της διάλυσης της φινλανδικής Βουλής εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου και της αντίθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην αύξηση των εγγυήσεων.

«Δεν έχω την εντολή από τη Βουλή να αυξήσω τις εγγυήσεις», είπε.

Αφού σημείωσε ότι θα έπρεπε να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τη Βουλή για να εγκρίνει τις εγγυήσεις, προσέθεσε: «Αυτό θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, θα έλεγα αδύνατο, επειδή το θέμα είναι πολύ καυτό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κλίμα κατά της αύξησης των εγγυήσεων στη Φινλανδία έχει παίξει σημαντικό ρόλο η ραγδαία άνοδος στις δημοσκοπήσεις του κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί», το οποίο έχει αντιευρωπαϊκές θέσεις και μπορεί να κάνει θραύση στις ερχόμενες εκλογές.

Το κόμμα αυτό βρίσκεται μόλις δύο μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις από το προπορευόμενο κόμμα «Εθνικός Συνασπισμός» του υπουργού ΟικονομικώνΓίρκι Κατάινεν -το κόμμα της κ. Κιβινιέμι βρίσκεται στην τρίτη θέση- και ο αρχηγός του έχει δεσμευθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε αύξηση στις εγγυήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024