Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές» στην αξιοποίηση των ΔΕΚΟ τονίζει η Λ.Κατσέλη

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές» στην αξιοποίηση των ΔΕΚΟ τονίζει η Λ.Κατσέλη

Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι στρατηγικού χαρακτήρα (ΟΤΕ, ΔΕΗ  ΕΥΔΑΠ) υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, τόνισε η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη, υπενθυμίζοντας δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών. Η κυρία Κατσέλη είπε ακόμη ότι έχει ήδη υποβάλλει στον πρωθυπουργό προτάσεις για την επανασύνταξη της πολιτικής ατζέντας και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, τόνισε η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη, υπενθυμίζοντας ότι στις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών.

«Αν αλλάξει αυτό τότε θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ξεχωριστής συζήτησης» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους.

Η κυρία Κατσέλη επισήμανε ακόμη την ανάγκη επανασύνταξης της πολιτικής ατζέντας, με βάση τις δεσμεύσεις στους δανειστές, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, τονίζοντας ότιέχει ήδη καταθέσει προτάσεις στον πρωθυπουργό.

Η υπουργός Εργασίας εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πολιτική ατζέντα, η κυρία Κατσέλη είπε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό τρεις βασικούς άξονες και τριάντα πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να οικοδομηθεί μια πολιτική ατζέντα η οποία θα περιέχει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς τους δανειστές, αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση η οποία να γίνεται κατανοητή και να απαντά στις ανάγκες των πολιτών.

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής θα πρέπει, κατά την υπουργό Εργασίας, να είναι η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η επωφελής διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η δημιουργία ενός διχτιού προστασίας για τους ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εκτίμησε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι σε κάθε περίχρυση εξαιρετικά δύσκολος όμως, πρόσθεσε, θα περιμένει να ακούσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταθέσει εντός της εβδομάδος ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, ακριβώς στο σημείο αυτό η κυρία Κατσέλη τόνισε -όπως προαναφέρθηκε- ότι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν βλέπει ανασχηματισμό, εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν πρέπει να αντικατασταθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα ωφελούσε και επεσήμανε τη σημασία της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών στο εξωτερικό, αλλά και εντός της χώρας.

Στόχος η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων

Η υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε δύσκολο το στόχο της εξοικονόμησης ως το 2015, περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί δέσμευση του «μνημονίου», θεώρησε, όμως, ρεαλιστικό στόχο την εξοικονόμηση έως 6,5 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να προέλθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και τόνισε ότι ήδη από αύριο ξεκινά το έργο της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Δεν θα κοπούν επιδόματα ανεργίας

Η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, αλλά επανέλεγχος στο σύνολο των επιδομάτων και δικαιότερη κατανομή.

Ακόμη ανέφερε ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία, ενώ για τις ατομικές συμβάσεις και κυρίως τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είπε ότι υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα τα οποία άπτονται συγκεκριμένων διατάξεων του Αστικού Κώδικα και πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024